2269 Aleppo
Aleppo is één van de oudste steden ter wereld op een strategische plek tussen de Middellandse Zee en de Eufraat. De geschiedenis van Aleppo gaat terug tot minstens acht millennia, maar werd pas voor het eerst genoemd in de archieven van Mari en van de Hittieten in het midden van het tweede millennium v. Chr.  

De stad duikt al in de geschiedenis op in de 19e eeuw v.Chr.  De stad werd gebouwd op een heuvelgroep in een breed vruchtbaar dal aan beide zijde van de rivier Quwaiq. 

Het was de hoofdstad van het Hoerritisch-Amoritische koninkrijk Yamhad (Yamkhad). In één van de brieven uit de archieven van Mari, te dateren in het begin van de 18de eeuw v.C., werden 20 koningen vermeld die de koning Yarim-Lim (Yarimlim) van Yamkhad “volgden”. Dit zou erop kunnen wijzen dat de koningen van Yamkhad op dat moment de meerdere waren over een aantal stamleiders en kleine koningen in Syrië. De invloedssfeer van Yamkhad spreidde zich uit van aan het koninkrijk van Mukish in het oosten tot aan Emar in het westen, waardoor het de controle had over de handelsroutes.

De Akkadische naam van de stad was Halab, ook Halap, Hallaba, Halba, Halbi of Halpa geschreven. In Egyptische bronnen heette de stad 'hlp; in het Aramees en in Oegarit schreef men hlb. In de Oudheid was zij bekend als Halpa. 

Na 1800 v.Chr. kwam de stad onder druk te staan van de Mittani. Een grote rivaal van Yamhad was Quatna.

Omstreeks 1625 v.Chr. raakte Yamhad in conflict met met de Hittitische koning Hattusilis I (ca. 1650 - 1620 v. Chr.)

Uiteindelijk viel de stad voor de overmacht van de Hittieten. Omstreeks 1600 v. Chr. nam de Hittietenkoning Mursili I (1620 - 1695) de stad in. 

In de 15de eeuw v.Chr. deden Thoetmosis lll (1458 -1427 v. Chr.) en zijn opvolger Amenhotep ll (1427 -1401) een poging hun macht uit te breiden richting noorden. 

Na de catastrofale invasie van de Zeevolken rond 1200 v.Chr. , wat het hele oostelijk Mediterrane gebied beïnvloedde, herleefde de macht van de Hittieten slechts in kleine Neo-Hittieten staten, waarvan een haar zetel in Aleppo had.

Salmanasser III (858-824) kon de stad in het Assyrische Rijk opnemen, dat daarmee opnieuw de Middellandse Zee bereikte.

Vanaf 610 v.Chr. volgde een periode van Perzische heerschappij, tot de stad in 333 v.Chr. door Alexander de Grote bezet. Zij opvolger Seleucus I Nicator (305 - 280 v. Chr.) hernoemde de stad in Beröa. Zij bleef in Seleucidische handen tot 64 v.Chr., toen Syrië door de Romeinen veroverd werd.

In het jaar 636 werd zij veroverd door Arabisch islamitische legers. De volgende duizend jaar werd door verschillende machten om de stad gevochten. De citadel was gebouwd op een heuvel in het centrum van de stad. Het was een van de sterkste burchten ter wereld.

gemaakt: 14-08-08

colofon