4409

Nederland (1860-1869)

Nederland (1848-1860) ; industrie en nijverheid (1850-1900); Nederland-Indië
Charles Theodorus Stork, een jonge textielfabrikant, zette omstreeks 1860 samen met zijn 2 broers een machinefabriek op in Borne. In 1865 kreeg hij de leiding over het bedrijf. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een van de grootste machinefabrikanten van Nederland.
In 1860 telde Amsterdam 265.000 inwoners.

In het rivieren gebied sloeg in 1861 watersnood en koude toe. Koning Willem III spoedde zich naar het rampgebied en zou, volgens de Amsterdamsche Courant, 45.000 gulden uit zijn eigen vermogen beschikbaar hebben gesteld om de allereerste benodigdheden te betalen.
Nadat de Engelsen in 1833 de slavernij hadden afgeschaft volgden de Fransen in 1848, na de Revolutie. Beide landen hadden koloniën (Brits-Guyana en Frans-Guyana). Voor de Nederlandse plantagehouders in Suriname (Nederlands Guyana) betekende dit grote onrust. De slaven konden nu naar Frans of Brits Guyana ontsnappen. Pas 15 jaar na de Fransen werd op 1 juli 1863 de slavernij door Nederland afgeschaft en in 1873 verviel hun verplichting om jaarlijks een arbeidscontract met een plantage-eigenaar af te sluiten. In Suriname noemde men deze dag 'Keti Koti', de "Dag van de Verbroken Ketens" en wordt nog steeds gevierd op 1 juli.

In 1863 werd de accijns op brandstoffen afgeschaft om het stoken van de nieuwe stoommachines betaalbaar te maken.
Op 5 oktober werd de Staatsspoorlijn Breda-Tilburg in gebruik genomen.

In 1865 werd begonnen met het graven van het Noordzeekanaal. De Kamer van Koophandel in Amsterdam klaagde voortdurend dat er nauwelijks geen zeeschepen de stad aandeden. 

Op 1 maart 1865 overleed prinses Anna Pavlovna, de voormalige echtgenote van Koning Willem II en zuster van de Russische Tsaar Nicolaas l van Rusland.
1866
De Typografen organiseerde zich in de jaren 60 in een hulpfonds "de Boekdrukkunst". een organisatie die er voor streefde de belangen van hun (werkloze) collega's. In 1866 kwam de echte vakbond tot stand, de Algemene Nederlandse Typografenbond. Later dit jaar volgde ook de Amsterdamse diamantbewerkers.

Napoleon III vroeg Bismarck (Pruisen) toestemming om België te mogen annexeren, als tegenprestatie voor de neutraliteit van Frankrijk tijdens de Pruisisch-Duitse oorlog. Bismarck verleende geen toestemming.

In februari 1867 onderhandelde Willem III met keizer Napoleon III over de verkoop van Luxemburg. Bismarck (Pruisen) was niet blij met de Luxemburgse kwestie en het geheel leidde tot een internationale kwestie. De Luxemburgse kwestie wordt uiteindelijk geregeld in een Conferentie te London. Op 11 mei werd het lidmaatschap van de Duitse Bond (1839) door Limburg en Luxemburg opgezegd. De neutraliteit werd door Nederland en de andere grote mogendheden gegarandeerd. Op 26 november verwierp de Kamer de begroting van Buitenlandse Zaken uit protest over de aanvaarde garantie van de Luxemburgse Neutraliteit. De Kamer werd hierop ontbonden, de Koning aanvaardde het ontslag niet.


1868
Mandement der Nederlandse Bischoppen. Dit wees de Openbare school af en weekte de katholieken in de politiek geleidelijk los van de liberalen.

1869
De eerste Nederlandse werkstaking. De Amsterdamse scheepstimmerlieden legden het werk neer, ze eisten een loonsverhoging van 20 Nederlandse centen en een officiële werkdag van 12 uur. Staken was in Nederland verboden bij de wet, maar het stakingsverbod werd zelden toegepast. z. ook: Vechten voor rechten

Nederland (1870-1889)

Gemaakt 06-04-04