4341

Frankrijk (1815-1850)

  Frankrijk (1815)
Op het Congres van Wenen trachtte men de klok weer terug te draaien naar voor 1789 en dus kwam er weer een Bourbon op de Franse troon: Lodewijk XVIII, maar de klok kon niet teruggedraaid worden natuurlijk, in 20 jaar was er te veel veranderd. 

Louis XVlll zou tot 1824 regeren. Het gecentraliseerd bestuur en wetgeving van de republiek en van het keizerrijk bleven behouden, maar de adel en de geestelijkheid herwonnen hun politiek overwicht ten nadele van de burgerij. De buitenlandse politiek, in het spoor van de Heilige Aliantie, wekte verzet. De inzet van een nieuwe koloniale expansie door de verovering van Algiers (1830) kon daaraan niets verhelpen. 

In 1824 kwam door een autoritaire machtsgreep Karel X aan de macht, die zes jaar later, in juli 1830 via een staatsgreep, georganiseerd door zijn eigen regering, werd weggevaagd (Juli-revolutie).

Tot ieders verrassing bleef Frankrijk een koninkrijk, met als koning Louis Philippe van Orleans (1830 - 1848). Deze burgerlijk denkende koning trok de weinig populaire maatregelen van zijn voorganger weer in. Hij aanvaardde het te regeren met  een liberale grondwet (de eerste in Europa), die de politieke macht in de handen legde van de bezittende klasse. De ironie van de geschiedenis werd het feit dat deze Burger-Koning zoals hij werd genoemd, op 15 december 1840 de keizerlijke as van Napoleon mocht bijzetten in de Dôme des Invalides in Parijs. De glorie van Napoleon leefde voort in een Europa, dat meer door hem was veranderd dan het zelf wilde toegeven.

De jaren vlak voor 1848 (het jaar van de burgerlijke revolutie) waren echte rampjaren in Europa, strenge winters, cholera epidemieën, mislukte oogsten, aardappelziektes... Ook was de grote trek naar de steden op gang gekomen, aanvankelijk was daar werk, maar later viel dit tegen en volgden in 1847/48 massaontslagen.

Alleen in Groot-Brittannië bleef het rustig, de rest van Europa schudde op zijn grondvesten, ook in Nederland, waar in één nacht Koning Willem II van conservatief liberaal werd, tot verbazing van zijn eigen regering, maar meteen toegejuicht door het volk.
Thorbecke kon eindelijk zijn nieuwe grondwet opstellen waarin o.m. de macht van de Koning drastisch werd beperkt, Koning Willem III heeft er heel zijn leven moeite meegehad, maar dat is een ander verhaal.

Toen de conservatief Guizot zich in februari 1848 met geweld wilde verzetten tegen de het gevraagde algemeen stemrecht, kwam het volk in beweging. De socialist Louis Blanc en de Republikeinen vormden een voorlopig bewind. Ondanks de volksoproeren van mei en juni hielden de burgerlijke republikeinen de overhand. Louis Philippe vluchtte naar Engeland en in Frankrijk werd besloten geen nieuw koninkrijk in te stellen maar werd de Tweede Republiek uitgeroepen.

Frankrijk (1850 - 1870)

Gemaakt: 31-03-04