2261

West-Azië (2000 - 1400 v. Chr.)

Tussen ± 2000 - ± 1800 v. Chr. trokken Arische (Indo-Europese) proto-Iraanse stammen van de Europees-Aziatische vlakten van Zuid-Rusland naar het zuiden. Een aantal verhuisde naar Voor-Indië; andere stammen trokken westwaarts over de hoogvlakte van Iran en drongen door tot in Noord-Mesopotamië en Syrië. 

Deze proto-Iraanse stammen behoorden tot de Andronovocultuur, een hoog ontwikkelde beschaving die versterkte nederzettingen kenden en gebruik maakten van strijdwagens, voortgetrokken door paarden.

Onder de Indo-europese volkeren die ca.2000 - 1900 v. Chr. het hoogland van Anatolië binnentrokken, bevond zich een volk dat later bekend zou worden onder de naam Hittieten (Hebreeuws: Hittim). Een ander volk dat tot deze Indo-europese volkeren behoorde, was dat van de Luwiërs.

De Luwiërs vestigden zich in het 2e millennium v. Chr. in westelijk Klein-Azië en stichtten er enkele belangrijke stadsstaten, waaronder Arzawa, Troje Vl (± 1900 - ± 1275 v. Chr.) en Troje Vll (het beroemde Troje van Homerus). 

Arzawa, de stadsstaat die ten westen en ten zuidwesten lag van het imperium van de Hittieten groeide rond 1350 v.C. gedurende korte tijd uit tot het machtigste land van de regio toen het naburige rijk van de Hittieten ernstig was verzwakt, maar later onder Mursili II een Hittitische vazalstaat werd.  Bekende heersers van Arzawa waren

Kubantakurunta, ca. 1400

Tarhuntaradu, ca. 1370

Anzapahhadu, ca. 1350

Uhhazidi, tot ca. 1316

Lees verder: Arzawa - Wikipedia en Luwië - Wikipedia; z. ook Kubala

De Hoerrieten, een niet-Semitisch en niet Indo-europees volk, werden door de vanuit het noorden oprukkende Indo-europese volkeren verdreven uit het oosten van Anatolië en vestigden in betrekkelijk kleine, afgelegen gebieden in Noord-Syrië en Boven-Mesopotamië, in het noordwestelijk deel van het Zagrosgebergte. De aanwezigheid van de Amorieten in de vruchtbare vlakte van Mesopotamië verhinderde dat zij in groten getale uit de berggebieden verhuisden. 

Zij vormden met de andere bergvolkeren in het noorden (Elamieten en Kassieten), die het Zagrosgebergte bewoonden voor de Amorieten een grote bedreiging. Zij gebruikten in de strijd namelijk tweewielige strijdwagens, voortgetrokken door paarden. In die tijd waren dit de meest gespecialiseerde wapens.

In 1836 v. Chr. veroverden de Elamieten de stad Larsa en de Amorieten moesten aan hen verschillende gebieden afstaan.
In 1785 v. Chr. echter heroverden de Amorieten o.l.v. Hammoerabi al deze gebieden weer en in 1762 werd Elam door Babylonië veroverd. 

West-Azië (1400 - 900 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 24-02-07

colofon