3702

Denemarken (820 - 850)

 
Denemarken (800 - 820)

Harald Klak (Harald l) (ca. 816 - 827)

Omstreeks 820 voerden de Denen een aanval uit op Vlaanderen en in het gebied aan de monding van de Seine. Ongeveer tegelijkertijd vestigden de Denen zich in Ierland. Omstreeks 823 werd Denemarken bezocht door de aartsbisschop van Reims om het Christendom te komen verkondigen. Omstreeks 825 werden in Haithabu de eerste munten geslagen.

Harald Klak liet zich dopen in de stad Mainz en keerde terug naar Denemarken in het gezelschap van missionaris Ansgar. Harald keerde naar Denemarken terug, maar werd in 827 door zijn mederegenten verdreven. Hij vestigde zich in de Friese gouw Rüstringen, dat hem door Lodewijk als leen gegeven was. Na 829 zwijgen de bronnen over deze Harald.

Hårik (Horik) (827 - 854)

Na 827 werd Horik I, zoon van Godfred, de enige heerser, maar hij werd samen met vele anderen vermoord in een bloedige burgeroorlog in het midden van de 9e eeuw.

Omstreeks 829 bracht Ansgar een eerste bezoek aan de Svear in Birka. 

Tussen 830 en 850 bleven de Vikingen de kustgebieden van West-Europa flink onveilig maken. De expedities van de Vikingen liepen uiteen van totale oorlogen tegen landen tot roofovervallen langs de Europese kusten. Het belangrijkste doel was oorlogsbuit te halen, hoewel sommige Vikingen zich uiteindelijk vestigden in Engeland en Normandië. Rond 830 kregen verbannen (vaak koninklijke) Denen steeds meer macht in het Frankische rijk, door verdeeldheid tussen de Franken zelf. Sommigen steunden de Franken tegen hun eigen landgenoten. Engeland en Ierland werden herhaaldelijk door de Vikingen bezocht. In het begin plunderden ze alleen maar de omgeving en verdwenen weer. Later bleven ze ook om te overwinteren en namen deel aan lokale conflicten. Omstreeks 832 plunderden Vikingen het Ierse klooster Armagh. Omstreeks 834 plunderde Rorik de gebieden aan de Rijn en de Waal. Daarna zette hij keizer Lothar l (van Midden-Francië) voor de keus: of wij komen elk jaar weer of we mogen ons er vestigen. Rorik werd afgekocht met Dorestad en het leenheerschap over een aanzienlijk gebied. Met enkele onderbrekingen was Rorik bijna 40 jaar lang leenman van de Duitse koningen.  ± 834 verschenen de Denen in de monding van de Theems. Omstreeks 840 veroveren de Denen Ierland en stichtten aan de oostkust de nederzetting Dublin. Omstreeks 841 schonk keizer Lotharius het eiland Walacria (Walcheren) aan viking hoofdman Rorik. 

In 844 ondernamen de Vikingen een reis naar Spanje en Portugal. In hetzelfde jaar voeren zij de Garonne op, plunderden Toulouse en landden in de baaien van Asturië, overvielen de havenstad Gijón en vervolgens Brigantium (La Coruña).

In 845, tijdens het bewind van Hårik (Horik) l (ca. 827 - 854), overvielen en plunderden de Denen de Hammaburg. Bisschop Ansgar nam de wijk naar Bremen. De Deen Ragnar Lodbrok veroverde de stad Parijs.

Haralds zoon Godfred Haraldson bleef na zijn doop in het gevolg van de keizer Lothar l, maar ze werden het oneens met elkaar, waarna Godfred terugkeerde naar Denemarken. In 850 deed Godfred samen met zijn neef Rorik een overval op Dorestad. Rorik nam deze Friese handelsnederzetting in bezit, terwijl Godfred met zijn schepen verder voer en Vlaanderen en Artesië plunderde en vervolgens terugkeerde naar Denemarken om te overwinteren. 

In 851 plunderde Godfred opnieuw Friesland en de Rijnmonding, voer de Schelde op om daar Gent aan te vallen, en misschien ook de abdij van Drongen. Na overwintering in Denemarken keerde hij opnieuw terug, en voer op 9 oktober 852 de Seine op, tot bij Pont-de-l'Arche. Karel de Kale (koning van West-Francië) trok op tegen de Noormannen en kreeg hulp van het leger van Godfreds peetvader keizer  Lothar l van Midden-Francië. De vikingen hadden zich echter verschanst op een eiland in de Seine bij Les Andelys. Het Frankische landleger had geen boten. Nadat de patstelling de hele winter geduurd had, mocht Godfred in de lente van 853 vertrekken, waarschijnlijk met een som geld.

Boven: de Seinevallei bij Les Andelys met het kasteel Gaillard (dat pas later werd gebouwd in 1196)

Denemarken (850 - 900)

laatst bijgewerkt: 27-12-07

colofon