3651

Lydiė (900 - 600 v. Chr.)

 

We beschikken over gegevens betreffende de geschiedenis van de Lydiërs van de tijd van koning Gyges tot Croesus (560-547 v. Chr.) door de geschriften van Herodotus.  

Voor koning Gyges regeerden verschillende legendarische koningen, die worden gerekdn tot de dynastie der Herakliden, de afstammelingen van Herakles. De laatste koning van deze dynastie was Kandaules.

Links: Lydiė

Het koninkrijk Lydiė was ontstaan aan het begin van de 7e eeuw v. Chr., nadat het rijk Phrygiė van koning Midas (Mit-ta-a volgens Assyrische bronnen) door de Kimmeriėrs onder de voet was gelopen (696-695 v. Chr.) 

Dertig jaar later 665 v. Chr.) kreeg ook Lydiė te maken met een Kimmerische invasie, maar koning Gyges wist hen terug te slaan. 

 

In 644 kwamen de Kimmeriėrs echter weer terug en in 644 werden de Lydiėrs verslagen en werd hun hoofdstad Sardes door de Kimmeriėrs buitgemaakt. Gyges werd gedood door de Kimmerische legerleider Lygdamis (Dugdammź). In de tijd van de dynastie der Mermnaden (ca. 685 - 546 v. Chr.) was Lydië een machtig rijk dat zich onder Gyges (680 - 644 v. Chr.) reeds tot de Hellespont en op den duur in oostelijke richting tot de Halys uitstrekte. Het Lydische rijk was het eerste ter wereld dat gemunt geld uitgaf. De goudsmeedkunst en de purperweverij waren beroemd. De bestuursvorm was feodaal met een adel van ruiters.

Rechts: Citadel van Sardes, de hoofdstad van Lydiė

Koning Alyattes (ca. 610 - 560 v. Chr.), de vierde koning van de Mermnadendynastie, na Ardys (644 - 625 v. Chr.) en Sadyattes ll (625 - 600), veroverde grote gebieden gedurende zijn vele veldtochten waardoor hij heerser werd van het gebied tot Kizilirmak toe. Het Lydische rijk omvatte tenslotte alle volkeren ten westen van de Halys, met uitzondering van de Lyciërs en de Ciliciërs. In 640 v. Chr. versloeg hij de Kimmerische legerleider Lygdamis, waarmee de Kimmeriėrs uit de geschiedenis verdwenen.

Rechts: Lydiėr; onder: Lydische graftomben

Tengevolge van zijn geografische ligging onderhield Lydië nauwe betrekkingen met de Ionische stadsstaten en na de macht over Ephesos verkregen te hebben, werd Lydië de meest welvarende staat van de streek. 
De Lydiërs waren het eerste volk dat geld muntte. Zo ontstond er in de 7e eeuw v. Chr. een monetair systeem. 
Na zijn overwinning op de Assyriėrs leidde Cyaxares, de koning van Medië, door het oude Urartu naar het westen om zijn deel van de buit te gaan halen op het Anatolische plateau. De Lydiërs, weerstonden de invasie van Cyaxares en na zes moeilijke veldtochten eindigde strijd in een "onbeslist". 
Boven: Lydische grafheuvels

Phrygiė

De hoofdstad van het Phrygische rijk dat in de 8e eeuw v. Chr. in Centraal Anatolië was ontstaan, was Gordion. Het was een zwaar versterkte stad. 

links: kaart van het koninkrijk Phrygiė

Lydiė (600 - 500 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 08-09-08

colofon