2214

Thebe (1300 - 1200 v. Chr.)

Thebe (1363-1400)

Laios (1301 - 1291)

In 1292 v. Chr. kwam Heracles aan in zijn vaderstad  Thebe en doodde de leeuw van de berg Cithaeron .

In 1291 v. Chr. zonden de goden de Sphinx uit om de stad Thebe te straffen.  Koning Laius van Thebe, onderweg naar Delphi om het orakel te raadplegen, werd gedood door Oedipous. Deze versloeg de Sphinx en werd als bevrijder in Thebe onthaald. 

Koningen van Thebe

Laios 1301 - 1291
Oedipous 1291 - 1276
Eteokles Polyneikes   1276 - 1261
Creon 1261 - 

Oedipous (1291-1276)

Thebe raakte verwikkeld in een strijd tegen de naburige koning Erginos. Heracles versloeg hem en bevrijdde Thebe van de onderdrukking. 

In 1277 v. Chr. doodde Heracles bij een moment van razernij en waanzin zijn eigen kinderen. Hij scheidde van zijn vrouw Megara, verliet Thebe en reisde naar Mycene, waar hij in dienst trad van koning Erystheus en begon aan de vervulling van zijn twaalf opdrachten.

In 1276 v. Chr. werd Thebe getroffen door de pest, Oedipous ontdekte de waarheid omtrent zijn herkomst en deed afstand van de troon. Zijn zoons Eteokles en Polyneikes volgden hun vader op.

Eteokles en Polyneikes (1276-1261)

Kastor en Polydeukes waren betrokken in vele mythen en sagen van de Griekse wereld. Zij waren onder meer metgezellen van Jason, in zijn zoektocht naar het gulden vlies. Polydeukes was een uitmuntend bokser en versloeg koning Amykos in een bokswedstrijd. Amykos belette namelijk dat de Argonauten hun reis konden voortzetten. De pendanten van Eteokles en Polyneikes in de Romeinse mythologie zijn Castor en Pollux.

In 1267 v. Chr. had Heracles al zijn twaalf opdrachten vervuld. Na de moord op Iphitus, de zoon van de Thessalische koning Eurythus verliet (ontvluchtte) hij Griekenland en ging hij in ballingschap naar Klein-Azië. 

In 1264 v. Chr. keerde Heracles terug uit zijn ballingschap. Hij bevrijdde Hesione, die door Laomedon van Troje als prooi van een afschuwelijk zeemonster was prijsgegeven en trok - toen hij zijn beloning niet kreeg - tegen Laomedon ten strijde. In 1263 v. Chr. keerde Heracles terug naar Mycene om te strijden tegen Elis.

In 1261 v. Chr. stortten na de dood van Oedipous zijn twee tweelingzoons Eteokles en Polyneikes zich in een broedertwist om de erfenis van de troon van Thebe. Eteokles wist zich van de kroon en de erfenis meester te maken.Met steun van koning Andrastos van Argos wilde Polyneikes Thebe bestormen (de oorlog van de zeven helden tegen Thebe). Beide broers vonden in een tweegevecht de dood, waarna de Argiërs door de Thebanen werden verslagen. Opnieuw aanvaarde Creon de koninklijke heerschappij over Thebe. Hij strafte Antigone die zijn gebod Polyneikes niet te begaven had overtreden door haar levend op te laten sluiten in een steengroeve.

Rechts: Eteokles en Polyneikes van de schilder Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770)

In 1260 v. Chr. beëindigde Heracles zijn campagnes en steek neer in Calydon en trouwde met prinses Deianeira. In Sparta werden Kastor en Polydeukes, een tweeling, waarvan de één (Kastor) de zoon was van koning Tyndareus van Sparta en de ander (Polydeukes), de zoon van Zeus geboren. Hun moeder was Leda. Ze waren onafscheidelijk van elkaar en werden daarom ook wel "de Dioscuren" genoemd, de zonen van Zeus. Iedereen hield van de schone en bevallige, steeds opgewekte en hulpvaardige jongelingen. Kastor was vooral bedreven in het besturen van onstuimige rossen. Polydeukes werd beroemd als vuistvechter.

In 1258 v. Chr. streed Theseus tegen de arrogante en wrede koning Creon van Thebe.

In 1246 v. Chr. stierf Heracles. Na zijn dood bleef Eurystheus van Mycene de zonen van Heracles, de Heracliden, bestrijden. 

In 1239 v. Chr. ondernamen de Epigonen (= Nakomelingen), de zonen van de zeven helden die in 1261 v. Chr. vergeefs hadden getracht Thebe te veroveren, een strafexpeditie tegen Thebe om de dood van hun vader, Andrastos van Argos, te wreken. Zij namen Thebe in en plunderden haar. Als aanvoerder noemt de traditie Alcmaeon, de zoon van Amfiaros. Een nakomeling van Oedipous, Thersander, werd koning van de verwoeste stad.

Links: een van de twee Dioscuren

 

Laatst bijgewerkt: 20-01-11

colofon