2197 De Burcht Mycene (ca. 1350 - ca. 1180 v. Chr.)
Myceense beschaving; Perseus

In de citadel in Mycene, die Heinrich Schliemann in 1876 blootlegde, zijn de graven teruggevonden van verschillende koningen die hier ± 1550 de scepter zwaaiden. Athene ontwikkelde zich in de komende eeuwen tot een machtige stad. Op de Akropolis (= "hoge stad") werd een machtige vesting gebouwd, die ook diende als residentie van de koning. 
In 1376 v. Chr. was Perseus koning van Mycene geworden en werd gezien als Hoogste Koning van alle Myceense rijken op het Griekse vasteland. Ca. 1350 v. Chr. liet hij de burcht van Mycene bouwen.
Via de Leeuwenpoort komt men in de burcht. De steenblokken zijn zonder bindmiddel op elkaar gestapeld. Boven de poort een drie meter hoog reliëf met twee leeuwinnen rond een Kretenzische zuil. De twee leeuwen verzinnebeelden de macht van de vorst. Achter de muren bevinden zich schachtgraven van koninklijke geslachten uit de 16e eeuw. Er zijn wapens, gouden bekers en dodenmaskers in gevonden. Myceners geloofden in het hiernamaals. Naast schachtgraven bouwden de Myceners koepelgraven. Het gewelf van het graf van Atreus bestaat uit 33 zich vernauwende ringen van mooi behakte steenblokken. Myceense vazen zijn plantendecors, jacht- en krijgstaferelen
Gemaakt: 06-03-03; laatst gewijzigd: 07-03-03

colofon