2224

Oedipous (1313 - 1261 v. Chr.)

  Myceense beschaving
In 1315 stierf Labdacus van Thebe. Laius volgde hem op als koning. Hij was gehuwd met Iocaste. In 1313 werd hun zoon Oedipous geboren, die de bekendste held zou worden uit de sagenkring van het Griekse Thebe. Het orakel in Delphi had Laius een verschrikkelijk voorspelling gedaan.  Zijn eigen zoon zou hem vermoorden en zijn moeder huwen. Laius liet daarom het pasgeboren kind te vondeling leggen op de Cithaeron, waar redders het redden en naar Korynthes koning Polybus brachten. Deze voedde hem op en noemde de vondeling Oedipous (= gezwollen voet), omdat zijn voetjes gezwollen waren door de koorden waarmee ze waren vastgebonden. Volwassen geworden trok Oedipous naar Delphi om meer zekerheid te krijgen omtrent zijn afkomst. 

Van de Pythia vernam hij dat hij zijn vader zou doden en zijn moeder zou huwen. verontrust vermeed hij Korynthe en ging naar Thebe, waarbij hij onderweg in twist raakte met een reiziger die hem het passeren bemoeilijkte. Bij het daarna volgende handgemeen doodde Oedipous de reiziger: Laius. 

Bij Thebe aangekomen gaf Oedipous de oplossing van een raadsel dat een wrede sfinx aan elke voorbijganger voorlegde. De sfinx stortte zich daarop van een rots omlaag en Oedipous werd als bevrijder van de stad en land door Thebes tijdelijke regent, Creon, beloond: hij kreeg de macht over Thebe en de hand van Iocaste. 

Vele jaren regeerde Oedipous zegenrijk over Thebe. Hij werd vader van twee zoons (tweeling): Eteokles en Polyneikes en twee dochters:Atigone en Ismene. Toen jaren later Thebe door de pest werd geteisterd, gaf het orakel als oorzaak van de ramp te kennen dat Laius' moordenaar nog niet was gestraft. Oedipous liet nasporingen verrichten en ontdekte de waarheid. In wanhoop stak hij zich de ogen uit, terwijl Iocaste zich van het leven benam. 

Hij deed afstand van de troon en trok weg uit Thebe, geleid door de edele Antigone. 
Bij Theseus in Athene werd hij liefderijk ontvangen en zijn laatste jaren sleet hij door in het nabij gelegen Kolonos (1261 v. Chr.). Volgens Homerus bleef Oedipous echter over Thebe regeren, hertrouwde hij met Euryganea en later met Astymedusa en sneuvelde hij in een oorlog. Op vier plaatsen wees men zijn graf aan: in Sparta, op de Areopagus van Athene, in Eteonis in Boeotië en in Kolonos, waar hij als heros werd vereerd.

Uit wedijver om de erfenis van de troon stortten de tweelingbroers Eteokles en Polyneikes zich na de dood van Oedipous (1261 v. Chr.) in een broedertwist. Eteokles wist zich van de troon en de macht meester te maken en verbande zijn broer uit het land.

laatst bijgewerkt: 26-02-03

colofon