3659

Urartu / Armenia  (ca. 734 - 605 v. Chr.)

Urartu (763 - 734 v. Chr.)


In 734 kwam vorst Rusa I op de troon van het nu verkleinde rijk Urartu. Hij sloot een overeenkomst met de Phrygische koning Midas. Hij sloot tevens een verbond met de Kimmeriërs die het land vanuit het westen binnen vielen om met hen de Assyrische koning Sargon II (722-705 v. Chr.) te bevechten. Rusas l besloot tot een preventieve aanval over te gaan, maar werd verslagen (ca. 714 v. Chr.). Sargon trok het Urartische gebied binnen en maakte zich meester van het standbeeld van de oppergod Haldi. Na deze zware vernedering pleegde Rusa l zelfmoord. Kort daarna vielen de Kimmeriërs Urartu binnen en plunderden zij de Urartische steden. 

Argisthi (Argište) ll (714 - c. 685), de zoon van Rusa l, wist nadien een nieuw Urartisch rijk uit te bouwen. Zijn nieuwe machtscentrum werd bij Toprakkale gevestigd, dat nu Adilcevaz heet. Ook sloot hij een verbond met de Assyriërs tegen de Meden. Argishti bracht het vruchtbare gebied langs de Araxes tot bloei, maar al gauw werd dit welvarende gebied een aantrekkelijk doelwit van de Scythen en Kimmeriërs uit het gebied ten noorden van de Kaukasus. Archeologen hebben vele Urarteese forten gevonden die voor 600 waren vernield. De vele gevonden speerpunten identificeren de Scythen en Kimmeriërs als de vijandelijke binnendringers.

Sinds de 7e eeuw vermengde de oorspronkelijke Urartese bevolking zich met de Indo-Europese Armeniërs uit het berggebied rond het Sevan Meer (het huidige Armenië). De Armeniërs namen verschillende sociale, politieke en culturele aspecten van de cultuur van de Urarteëers over. De Urarteëers namen de taal over van de Armeniërs.

Rusa ll (c. 685 - c. 645)

Sardur lll (c. 645 - c. 635)

Erimena (c. 635 - 629)

Toen na de dood van koning Assurbanipal (± 631 v. Chr.) het Assyrische rijk ten onder ging aan interne conflicten grepen de Urarteëers die kans aan om hun territorium verder uit te breiden naar het zuiden.  
Intussen waren de Meden echter vanuit het oosten het Assyrische rijk binnengevallen. Aan hun zijde streden behalve de Chaldeeën ook hun oude vijanden, de Scythen. Bij deze invasie werd Urartu door de Scythen onder de voet gelopen. Na de val van Niniveh (612 v. Chr.) en de ineenstorting van het Assyrische rijk veranderden de Meden van gedachten over hun bondgenoten en verdreven zij de Scythen uit Urartu en later ook uit het gebied benoorden de Kaukasus (± 604 v. Chr. )

rechts: bronzen helm uit de 8e eeuw v. Chr.

In 601 v. Chr. kwam Sardur IV op de troon. Door de stelselmatige invallen van de Kimmeriërs waren de Urarteëers sterk verzwakt. Hiervan maakten de Meden gebruik door c. 605 een einde te maken aan aan het rijk Urartu. De vele ruïnes tonen aan dat de Meden grondig te werk waren gegaan bij het verwoesten van Urartische vestingen. 

rechts: Keramische kan uit Erebuni (Yerevan) uit de 7e- 6e eeuw v. Chr. 

Armenië (c. 605 - 200 v. Chr.)

Gemaakt: 14-05-06; Laatst bijgewerkt: 14-01-07

colofon