4084

Koninkrijk Metz (Austrasië) (511 - 561)

Frankische rijk (511 - 561)
Theuderic (Thierry) van Metz (511-534)

Na de dood van Clovis (511) werd het rijk, naar het aloude Frankische boerenerfrecht, verdeeld onder zijn vier zoons: Chlodomer werd koning van Orléans, Chlotar (Chlotarius) koning van Soissons (Neustrië), Childebert l koning van Parijs (het gebied rond Parijs en de streek van Seine en Somme tot tegen Bretagne en het Kanaal) en Theuderic (Thierry) l, werd koning van Metz.

Theuderics zoon Theudebert versloeg in 515 de Deense koning Huglik (Hygelac) (Chlochlilaich), die het koninkrijk Metz was binnengevallen. In het Oudengelse heldenepos Beowulf wordt verwezen naar deze Deense koning, wiens neef Beowulf erop uit trok om koning Hrothgar te bevrijden van het monster Grendel.  

Nadat Theuderics broer Chlodomer in de slag bij Vézeronce (524) gesneuveld was werd diens rijk (Orléans) verdeeld over zijn drie overlevende broers Theuderic Chlotarius en Childebert..

 

Theuderic steunde daarna Hermanfrid (Herminafrid), de koning van de Thüringers die gehuwd was met Amalaberga, een Ostrogotische prinses) in diens strijd tegen zijn broers Berthar en Baderic (Balderic). Nadat Hermanfrid Berthar had vermoord, versloeg hij Baderic, maar Theuderic kreeg niet het gebied dat Hermanfrid hem had beloofd voor zijn steun.

In 533 werd hij door koning Herminafrid van Thüringen uitgenodigd voor een bezoek aan Zülpich. Bij dit bezoek werd hij echter van de stadsmuur geworpen en overleed. 

Na de dood van Theuderic, lag zijn koninkrijk voor het oprapen. Zijn zoon Theudebert (Theodebert) en Theuderics broers Chlotarius van Soissons en Childebert l van Parijs streden om de erfenis. Uiteindelijk kregen Chlotarius en Childebert ieder een klein deel van Theuderics koninkrijk. Het grootste deel ging naar zijn zoon Theudebert, die koning werd van Austrasië.

Theudebert (Theodebert) l van Austrasië (533 - 547 of 548)

Theudebert was berucht als vechtersbaas, wat hij waar maakte door Beieren te veroveren. Hij was verloofd met Wisigard, de dochter van koning Wacho van de Longobarden, maar trouwde niet met haar. In plaats daarvan huwde hij, toen hij in Spanje ten strijde trok, met Guntheuc. Later trad hij nog in het huwelijk met Deuteria en kreeg van haar een zoon: Theudebald. Zijn ooms dwongen hem echter in het huwelijk te treden met zijn ex-verloofde Wisigard. Kort na dit huwelijk overleed zij echter, waarna Theudebert opnieuw in het huwelijk trad, echter niet met Deuteria maar met Vuldetrada of Waldrada, een tweede dochter van Wacho. Dit om het verbond tussen Franken en Langobarden te versterken. 

Rechts: De Frankische koninkrijken in 540

In 539 streed Theudebert in een oorlog tegen de Ostrogoten en de Byzantijnen in Noord-Italië. Een overwinning zat er echter niet in. In 548 overleed hij aan een mysterieuze ziekte. 

Theudebald (548-555)

Theudebert werd opgevolgd door zijn zoon Theudebald (548-555), die acht jaar zou regeren. In 555 legde deze het loodje. 

Chlotar van Soissons (555 - 561)

Hij werd opgevolgd door Chlotar van Soissons die nu regeerde over vier koninkrijken: Soissons, Orléans, Parijs en Metz. Na zijn zijn dood in 561 werd het rijk verdeeld onder zijn vier nog in leven zijnde zoons: Charibert werd koning van Parijs, Guntram (Gontran) koning van Bourgondië, Chilperic koning van Soissons  (Neustrië) en Chlotarius' jongste zoon Sigebert werd koning van Metz. Een nieuw tijdperk van familiedrama's brak aan en van moord en doodslag over en weer.

Koninkrijk Metz (Austrasië) (561 - 639)

gemaakt: 06-02-08

colofon