4096

Bourgondië (534 - 592)

Koninkrijk Bourgondië (437 - 534)
Sigismund (Sigismond) en Gundamar (Godomar)

In 523 hadden de Frankische koningen Childebert I van Parijs, Chlodomer van Orléans en Chlotharius I van Soissons, hun oog laten vallen op het Bourgondische koninkrijk van hun neef Sigismund. Na een kortstondige oorlog hadden zij de Bourgonden verslagen en Sigismund gevangen genomen. Gundomar, de broer van Sigismund was gevlucht en had een goed heenkomen gezocht bij de Ostrogoten, bondgenoten van de Bourgonden.

In 524 keerde Gundomar terug en met hulp van de Ostrogoten begon hij aan de herovering van Bourgondië. Hij vernietigde het bezettingsleger van de Franken. Als antwoord op deze nederlaag liet Chlodomer, Sigismund vermoorden met zijn gehele familie en trok met een leger vanuit Orléans op tegen de Bourgonden.

Het leger van de Bourgonden en de Ostrogoten raakte op 25 juni 524 bij het tegenwoordig Vézeronce-Curtin in het département Isère met de Franken in gevecht. In de veldslag die plaats vond werd het Frankische leger verslagen, waarbij koning Chlodomer van Orléans om het leven kwam. Door deze nederlaag waren de Franken gedwongen zich terug te trekken uit Bourgondië.

Een aantal jaren later in 532 zouden de Bourgonden opnieuw te maken krijgen met de Franken. Na de dood van koning Theoderik van de Ostrogoten in 526 begon het Oostromeinse Rijk aan de herovering van Italië. Het Ostrogotische rijk, de belangrijkste bondgenooot van de Bourgonden, raakte hierdoor ernstig verzwakt, hetgeen aanleiding was voor de Frankische koningen Childebert I en Chlothar I om een nieuwe poging te wagen Bourgondië te veroveren. 

Bij Autun troffen de Germaanse legers elkaar. Gundomar moest het ditmaal doen zonder de steun van de Ostrogoten. Hierdoor was hij niet in staat om voldoende weerstand te bieden tegen de aanvallers en werd zijn leger vernietigend verslagen. De nederlaag zou spoedig het einde van zijn heerschappij inluidden.

Het Bourgondische koninkrijk rijk door de drie Frankische koningen Theuderic van Metz, Chlotar van Soissons en Charibert van Parijs) veroverd. Theuderic nam bovendien Sigismunds dochter Suaregotha tot vrouw. 

 In 534 werd Bourgondië door Theudebert I van Metz (534-548), de opvolger van Theuderic van Metz, ingelijfd bij het rijk Austrasië.

Guntram (Gontram) van Bourgondië (567-592)

Na de vroegtijdige dood van in 567 van Charibert l van Parijs erfde zijn broer Guntram (Gontran), de tweede zoon van de Frankische koning Chlotarius l van Soissons het koninkrijk Bourgondië en de steden Marseille en Arles. Gontram, sinds 561 ook koning van Orléans heerste nu over ene omvangrijk gebied dat het Loire- en Rhôhegebied gebied omvatte. De hoofdstad van dit rijk was de stad Orléans. Hij trouwde met Mercatrudis, maar scheidde van haar. Toen Mercatrudis ziek werd, doodde hij haar arts. Nadien bekeerde hij zich. Guntram was een bedreven diplomaat en steunde de kerk. De deemoedige Gontram was geliefd bij het volk, maar er zijn ook bloedige gewelddaden van deze heerser bekend. Guntram overleed in 592 en werd later heilig verklaard. Hij is de patroonheilige van de uit de echt gescheidenen, de moordenaars en de bewakers.

Toen in 592 Guntram (Gontran, Gunram) van Bourgondië overleed werd zijn rijk met Austrasië samengevoegd.

Childebert ll van Bourgondië (592-595), koning van Austrasië (575-595)

De 22-jarige koning van Austrasië Childebert ll. was nu de machtigste koning van het rijk der Franken. Tweederde van Gallië was in zijn bezit en een groot deel van Duitsland.

Theuderic (Theoderik, Theodoric, Thierry) ll koning van Bourgondië (595 - 613), koning van Austrasië (612-613)

Theuderic ll was de zoon van Childebert ll en werd na overlijden van zijn vader in 595 koning van Bourgondië en stond wegens zijn minderjarigheid onder supervisie van zijn grootmoeder Brunhilde. Met zijn broer Theudebert II van Austrasië (595-612) sloot hij een verbond tegen de jonge Clotarius II van Neustrië (584 - 629): ze lieten hem met zijn moeder Fredegunde nog een mini-koninkrijkje besturen tussen de Seine en de Oise.

Jaren later lagen beide broers zelf met elkaar in ruzie. Theuderic II versloeg en doodde Theudebert II en zijn kinderen in 612. Zo zag Theuderic II een mooie kans om de alleenheerschappij te grijpen over gans Gallië. Met zijn leger trok hij op om Clotarius II te verslaan, maar onderweg, in Metz, kreeg hij dysenterie en overleed een jaar na zijn broer.

  Sigebert ll (613)

De eerste jaren van zijn regering probeerde zijn overgrootmoeder, Brunichild de voogdij op te eisen. Helaas trad ze nogal autoritair op tegen de Austrasische adel. Dit zette kwaad bloed en daarom besloten twee belangrijke hofmeiers, de bisschop Arnulf van Metz en Pepijn van Landen hun steun toe te zeggen aan Chlotharius II van Neustrië, die daarop Sigebert en zijn voogdes de oorlog verklaarde. Chlotharius versloeg Sigeberts leger aan de Aisne en liet zowel Brunhilde als Sigebert onthoofden.

Frankische rijk (613 - 639)

gemaakt: 06-02-08

colofon