2121

Byzantijnse Rijk (457- 491)
Leo l (457 - 474); Leo ll (474); Zeno (474 - 491)

Oostelijke provincies van het Romeinse Rijk (408 - 457)

De oostelijke helft van het Romeinse rijk overleefde de volksverhuizingstormen die het westen in de 4e en 5e eeuw te verduren kreeg. Uit dit rijk ontwikkelde zich het grote keizerrijk dat pas in de 19de eeuw de benaming Byzantijnse Rijk kreeg. Daarvóór sprak men van het Romeinse Rijk (in de geschiedschrijving ook: laat-Romeins), geheel in overeenstemming met de naam die de keizers en inwoners van dit rijk zichzelf gaven: zij voelden zich erfgenamen van het grote Romeinse imperium en noemden zich Romaioi (Arabieren en Turken noemden het rijk dan ook: Rûm). De periode van de 5de tot begin 7de eeuw wordt dan ook in de moderne geschiedschrijving behandeld als geschiedenis van het Romeinse Rijk. De ontwikkelingen sedertdien deden een geheel nieuwe maatschappij in dat rijk ontstaan, waarvoor men dan de term Byzantijnse Rijk reserveert. Als beginpunt voor de aanduiding Byzantijnse Rijk wordt hier genomen het jaar 457, het jaar waarin Leo l als keizer aantrad. Als einde van het Byzantijnse Rijk geldt het jaar 1453, het jaar waarin Constantinopel door de Turken werd veroverd. 

Terwijl de Germanen West-Europa hadden ingenomen, waren het de Grieks sprekende "Oost-Romeinen" die over de rijke en ontwikkelde landen in het oostelijke deel van de Middellandse-Zeewereld heersten. Zij hielden het licht van de klassieke beschaving brandend. 

In 457 werd Leo l keizer van het Byzantijnse Rijk. Onder zijn regering lukte het de Vandalen zich in Noord-Afrika te vestigen en de kusten van het rijk te plunderen. De vloot, door de keizer gestuurd, met Basilikos als vlootvoogd, werd door de Vandalen verslagen en in Constantinopel zelf was de Vandaalse partij oppermachtig. Maar Leo organiseerde een sterk leger, dat de hoofdstad innam en bevrijdde het Oost-Romeinse Rijk van het Vandaalse gevaar. In 468 ondernam hij een veldtocht tegen de Vandalen, maar slaagde er niet in dit volk aan zich te onderwerpen.
Keizer Leo l werd in 474 opgevolgd door zijn kleinzoon Leo ll en schoonzoon Zeno als medekeizer. Leo ll overleed nog hetzelfde jaar, zodat zijn vader (Zeno) alleen op de troon kwam, zij het met een onderbreking in 475-476 ten gevolge van een complot van Basilicus, zwager van Leo l. 

 

links: Zeno

Toen in 476 het West-Romeinse Rijk in handen viel van Odoaker, de vorst van de Herulen, Sciri en Rugiërs en aanvoerder van de barbaarse contingenten in het Romeinse leger, werd Zeno - in theorie althans - keizer van het gehele Romeinse Rijk. Zeno sloot vrede met de Vandalen (476) en slaagde erin het oostelijke rijksgedeelte te ontlasten van de Ostrogoten,  die in 454 (onder hun leider Wandalar ?) en de Gepiden onder hun leider Ardaric) een einde hadden gemaakt aan de heerschappij van de Hunnen op het Balkanschiereiland en daar nu de dienst uitmaakten en sinds 474 of 475 werden geleid door  hun nieuwe koning Theoderik (Theodorik) de Grote, die van 462 tot 472 als gijzelaar had geleefd aan het Byzantijnse hof, door hem in 488 naar Italië te zenden om daar een einde te maken aan Odoakers bewind. Hij was voor Zeno een bedreiging, nadat Odoaker in 481-482 Dalmatië had veroverd en de Rugiërs, bondgenoten van Byzantium (487-488) had verslagen. Zeno kon of wilde geen keizerlijke troepen sturen om Odoaker te verjagen, maar dat werk graag overlaten aan de Ostrogoten, vooral ook omdat zij bereid waren tot de laatste man te vechten. Als lokaas hield  Zeno hield Theoderik Italië voor de neus Na vier jaar lang strijd capituleerde Odoacer in Ravenna, waarna de Ostrogoten de heerschappij over Italië overnamen.

In 491 werd Anastasius l dankzij het huwelijk  met Zeno's weduwe, keizer van het Byzantijnse Rijk.

Oost-Europa (500 - 600)  Byzantijnse Rijk (491- 527)

laatst bijgewerkt 11-08-02