3053

Circus Flaminius (221 v. Chr.)

Stad Rome (400 - 200 v. Chr.); z. ook Rome (202 - 100 v. Chr.)
Het Circus Flaminius (Flaminiaanse Circus) was een antiek stadion, gebouwd in het zuidelijke deel van de Paradeplaats (het Marsveld) door Gaius Flaminius Nepos die censor was in 221 v. Chr. in de jaren dat hier voor het eerst op grote schaal stadsuitbreiding plaatsvond. Gaius Flaminius was ook de man die de Via Flaminia liet aanleggen, in de Romeinse tijd de belangrijkste uitvalsweg naar het noorden.

Het werd gebruikt voor volksbijeenkomsten, gladiatorengevechten en diverse andere vormen van publiek vermaak. Het is niet waarschijnlijk dat in het Circus Flaminius regelmatig wagenrennen werden gehouden, het gebouw was ovaalvormig en resten van tribunes of een spina (de verhoogde afscheiding in het midden van de renbaan) zijn nooit gevonden.

Er is vrijwel niets bekend van het uiterlijk van het gebouw, maar het moet indrukwekkend geweest zijn. Het gebouw was zo opvallend en belangrijk als lokaal centrum, dat het zijn naam gaf aan de omliggende buurt. Sommige gebouwen stonden bekend als ad circum Flaminium. Toen keizer Augustus in 7 v. Chr. Rome verdeelde in administratieve districten, noemde hij het 9e district Circus Flaminius.

In het circus werden vanaf 216 v. Chr. de Ludi Plebeii, de spelen van het volk, in november gehouden. Naast deze en andere spelen werd hier markt gehouden, waren er volksbijeenkomsten en vond er een deel van de triomftochten plaats. Ter gelegenheid van de inwijding van de Tempel van Mars Ultor op het Forum van Augustus in 2 v. Chr. werd het Circus Flaminius gedeeltelijk onder water gezet, en werden tijdens de naumachia 36 krokodillen afgeslacht .Onder de arcaden werden diverse bedrijven gevestigd waaronder de geldwisselaars. Het circus is zeker tot in de 4e eeuw in gebruik gebleven, daarna is het in verval geraakt. 

Tot in de middeleeuwen stonden er nog delen van het circus overeind, maar toen rond 1600 het Palazzo Mattei op deze plaats werd gebouwd, werden deze laatste ruïnes afgebroken. Onder de grond en in de kelders van enkele gebouwen in de buurt zijn nog restanten van het circus terug gevonden. Op een terug gevonden deel van de Forma Urbis Romae, de marmeren stadskaart uit de tijd van Septimius Severus (193 - 211), stond het Circus Flaminius afgebeeld. Door deze met andere delen op de kaart van deze buurt te vergelijken, werd ontdekt dat het circus vlak aan de Tiber moest hebben gelegen, naast het Theater van Marcellus, tegenover het Tibereiland.

Tegenwoordig zijn er boven de grond geen restanten meer van te zien.

gemaakt: 01-05-07

colofon