2223

De Lage Landen (47 - 100 n. Chr.) (vervolg)

  Lage Landen (47 - 100 n. Chr.)

Veel Germaanse jongens moesten dienen in het Romeinse leger. Ook zij namen allerlei Romeinse gebruiken over.Toen er in het Romeinse rijk een onrustige tijd aanbrak en een groot deel van de Rijnlegers werd naar Rome werd geroepen om de onrust in Rome te onderdrukken, kwamen in 69 na. Chr. de hier wonende Cananefaten in opstand met hun aanvoerder Brinno. Vele forten, waaronder Valkenburg, werden in brand gestoken. Toen storten ook de Bataven, Chauken en Frissii zich in het gevecht. Het was een grote opstand, die echter het jaar daarop weer door de Romeinen werd onderdrukt. ( Bataafse opstand). 

Daarna brak er voor dit gebied een lange periode van rust en vredevoorspoed aan, die zou duren tot ver in de 3e eeuw, al zal de Rijngrens soms zijn geplaagd door rooftochten van de Germanen, die in het noorden woonden.

De Rijnmond lag in de provincie Neder-Germanië in het district `Civitas Cananefatum' met als hoofdstad Forum Hadriani (bij de huidige gemeente Voorburg). Deze stad groeide tot een welvarende kleine, maar echte Romeinse stad: ommuurd, met stenen huizen (soms met vloerverwarming), een badhuis/sauna met waterleiding en waarschijnlijk een raadhuis en tempel aan het stadsplein (forum). Men kon zich de dure stenen en eiken funderingspalen veroorloven, die helemaal uit Duitsland kwamen.

Bij Katwijk ontstond in de tweede eeuw de stad Lugdunum, waarvan een graanopslag met een stuk stadsmuur later werd aangezien voor een fort: de beroemde Brittenburg. De drukke Rijngrens met de vele door het leger betaalde soldaten en de handel via de Rijn naar Engeland zorgden voor werk en bracht de streek welvaart en veel bewoners. Forten en steden waren opgesierd met stenen met inscripties en zelfs bronzen beelden. Op de kruispunten van wegen stonden stenen mijlpalen. 

Het was hier in het voor de Romeinen zo barbaarse land natuurlijk onvergelijkbaar met de zuidelijke streken, maar wel een groot verschil met hoe men vroeger leefde. Buiten de steden leefden de gewone boer nog steeds als vroeger. Ook gepensioneerde soldaten konden in de omgeving van het fort een boerderij beginnen zodat overal groepjes boerderijen lagen. De resten hiervan zijn later door zand onder gestoven en worden overal in Katwijk teruggevonden als de duinen worden afgegraven.

In plaats van de vroegere oorlogen kwam er nu een levendig handelsverkeer tussen Romeinen en Germaanse stammen. Door de ruilhandel kwamen overal in Germanië Romeinse producten, tot in Scandinavië toe. Vele Germanen traden in Romeinse krijgsdienst. Bij de tijdens de opstand van Julius Civilis verwoeste legerplaats Batavorum werd de stad Ulpia Noviomagus gebouwd.  

In de steden, met name Noviomagus (Nijmegen), werd de Romeinse invloed langzamerhand groter. Op het platteland bleef men meer hechten aan de oude Germaanse gebruiken gewoontes. Hoe verder we naar het noorden trekken, des te geringer was de Romeinse invloed. De Frisii en de Frisaevones bleven hun huizen op de oude Germaanse manier bouwen en bakten hun potten van gestapelde kleiringen. Doordat Friese jongens en mannen in het Romeinse leger dienst namen en door de handel van de Friezen met de Romeinen, zijn er vrij veel Romeinse voorwerpen, zoals maalstenen, godenbeeldjes, sieraden en munten in het Friese gebied (het gebied ten noorden van de Rijn) beland. 

± 75 n. Chr. werd nabij een oud Eburoons heiligdom bij Empel (aan de Maas bij 's Hertogenbosch) een imposante Gallo-Romeinse tempel gebouwd. De bouw moest niet alleen de positie van de Bataafse adel die dit financierde, onder de eigen bevolking verstevigen, maar diende tegelijkertijd als geste naar de Romeinse autoriteiten. Romeinse soldaten zouden hier hun beloften inlossen die zij hadden gedaan aan de god Hercules Magusanus in de vorm van beelden, wapenrustingen of munten. (z.  Bataafse goden)

Lage landen 100 - 200 n. Chr.

laatst bijgewerkt: 23-08-02

Colofon