2302

Ugarit (2000 - ca. 1190 v. Chr.)

Syrië (2000 v. Chr. - 1516 n. Chr.)
 

Ugarit was één van Kanaänitische steden die lagen aan de kust van de Middellandse Zee in het huidige Noord-Syrië. bij het moderne Ras Shamra ten noorden van Beiroet in het huidige Syrië.

 

De stad beleefde een bloeitijd rond 1400 v. Chr. en speelde een belangrijke rol in de oudheid en fungeerde als de aanvoerhaven van het koper van Cyprus. De stad stond onder invloed van de Mitanni en werd rond 1190 v. Chr. verwoest in de brandcatastrofe.

De stad was vergeten maar in 1929 ontdekte een boerin van de Alaouieten toen zij een veld aan het ploegen was de stad doordat zij per ongeluk een graf opende. Zij had daarmee de necropolis van Ugarit ontdekt.

Bij de opgraving werden verschillende kleitabletten met spijkerschrift gevonden. Sommige daarvan waren in het Babylonisch dat inmiddels goed te lezen was, maar vele tabletten waren geschreven in een alfabet van maar 30 tekens dat tot dan toe onbekend was. De taal -Ugaritisch- bleek een vorm van West-Semitisch te zijn en daarmee werd het mogelijk de tabletten te ontcijferen. Naast deze talen werden ook Cypro-Minoïsch, Hittitisch en Hurritisch aangetroffen. Tijdens een opgraving in 1958 werd een hele bibliotheek de zogenaamde Claremont Ras Shamra Tablets ontdekt. Deze werden echter onderhands verkocht op de zwarte markt en kwamen pas in de jaren 1970 weer boven water.

Rechts: Ivoren bedpaneel

Tot de vondsten, die te zien zijn in het museum in Aleppo en het Musée du Louvre behoren een gouden schaal, waarop een jachtscène is afgebeeld met exotische dieren en wilde planten, een ijzeren bijl (een zeer zeldzaam metaal in deze vroege tijd) met een koperen houder, versierd met het voorlijf van een everzwijn en twee leeuwenkopjes, waarvan de details zijn ingelegd met goud, bronzen beeldjes, die een duidelijke Egyptische invloed vertonen, bronzen wapens, kostbaar vaatwerk uit ivoor of albast, gedeeltelijk geïmporteerd uit Egypte, Myceens aardewerk en een typische kalkstenen obelisk.

De grootste bloeitijd van Ugarit was van ca. 1450 tot 1200 voor onze jaartelling. In die tijd werden er op de akropolis van de stad paleizen, tempels en bibliotheken gebouwd. Familiegrafkelder onder sommige stenen huizen tonen Myceense invloed. Myceens en Cypriotisch aardewerk werd eveneens gevonden.

Daarnaast werd Ugarit beïnvloed door de Egyptische cultuur. Rond de tempel en in privé bibliotheken zijn kleitabletten gevonden, geschreven in een uniek soort spijkerschrift, Egyptische hiëroglyfenschrift, het Cypriotisch-Minoïsch schrift, het Akkadisch schrift en Hoerritisch schrift. De talen waarin die waren geschreven waren het Akkadisch, het Ugaritisch, het Soemerisch en het Hoeritisch. Het eerste contact met de Egyptenaren - en daarmee ook de eerst gevonden tekenen van de Ugaritische beschaving dateert uit de tijd van farao Sesostris l (1971-1926 v. Chr.). Ook werden er in Ugarit een zuil en een beeldje gevonden van de Egyptische koningen Sesostris ll (1897 - 1878) en Amenhemhet lll (1844-1797). 

Tijdens de Egyptische 13e dynastie en Tweede Tussenperiode (1783 - na 1640) stond Ugarit net als onder controle van de vreemde volkeren, mogelijk de Hoerrieten of Mitanni.

Ugarit werd omstreeks het jaar 1200 v. Chr. geplunderd en gebrandschat door invallers, die bekend zijn onder de naam Zeevolken, een horde die uit het westen kwam aanvaren. Andere steden zouden de Zeevolken voerleven, maar Ugarit bleef 3000 jaar lang verborgen onder een dikke laag aarde tot de stad in 1928 bij toeval werd ontdekt. Opgravingen leverden een enorme hoeveelheid geschriften op. Er kwam ook een paleis tevoorschijn met vijf binnenplaatsen, 11 trappenhuizen en 67 kamers - verscheiden met wanden, bekleed met ivoren panelen - waarbij tenminste één badkamer binnenshuis. 

laatst bijgewerkt: 11-01-03

colofon