2360

Egypte (1295- 1279 v. Chr.)

Egypte - Toetanchamon - Horemheb (1323 - 1295) 

Na een korte overgangstijd werd Egypte geregeerd door de koningen van de 19e dynastie. Vanwege de gevaren die vanuit het noorden dreigen werd de residentie daarheen verplaatst. 

Ramesses (Ramses) l (Menpehtyre) (1295 - 1294), eerste koning van de 19e dynastie

Seti l (1294 - 1279), was de zoon van Ramses I en diens vrouw Sitre en de tweede koning van de 19e dynastie.
Hij was net als zijn vader Ramses I en Horemheb (1323 - 1295 v. Chr.) een militair die de hervormingen van Achnaton wou laten vergeten. Seti I zorgde ervoor dat al de naam van Amon, die door Achnaton was weggeschrapt, terug werd geplaatst.

De naam Seti betekent 'van Seth', wat duidt op een sterke verbintenis met de god Seth. Zijn volledige naam Sty mri n Pth betekent letterlijk Van Seti, geliefd door Ptah.

rechts: Seti l

Om opvolgingsproblemen te voorkomen benoemde Seti in jaar 6 van zijn regering zijn zoon en latere opvolger Ramses II tot co-regent. Hij zetelde in Memphis en had een paleis in Avaris in de delta. 

Seti I was vooral op militair gebied actief en streed vooral in het noorden. Vanuit de versterkte hoofdstad Piramesse bij Avaris kon hij gemakkelijk Sinaï binnendringen. Sinaï was immers opstandig geworden en daarnaast wilde Seti wraak nemen op de veroveringen van Suppiluliuma (1344 - 1322). Daarnaast gold ook voor hem hoogstwaarschijnlijk het prestigemotief en wilde hij zich gelijk stellen met Thoetmosis III (1458 -1427 v. Chr.) en indien mogelijk hem overtreffen. Hij onderwierp opnieuw de gebieden in Syrië tot aan de Libanon, heroverde de stad Kadesh op de Hittieten en herstelde het Egyptische gezag over het grootste deel van Palestina.

In het westen vormden de Libiërs een bedreiging van het Egyptische rijk. Ook de Libiërs wist Seti I te bedwingen.

De tempel van Seti I in Koerna (Quma), een dorpje ten westen van Luxor, is een huis van miljoen jaren en diende voor de dodencultus van de farao. De tempel was gebouwd ter ere van de Thebaanse god Amon en voor de vader van Seti I, Ramses I. Deze had onder zijn regering nog geen eigen dodentempel kunnen bouwen. Waarschijnlijk was het complex nog niet voltooid onder Seti I en heeft zijn zoon Ramses II de tempel afgewerkt. 

Rondom het tempelcomplex lag een muur van 124 x 162 meter. In het oosten was een opening met een eerste pyloon (toegangspoort). Daarbij kwam men op het eerste hof, waar ook een koninklijk paleis, magazijnen en een heilig meer stond. Een tweede pyloon gaf uit op het tweede hof. Op dat hof stonden 10 grote kolommen langs waar men in het hoofdgebouw van de tempel raakte. 

Er waren drie ingangen: de linker (meest zuidelijke) diende voor de koninklijke cultus van Ramses I, de centrale ingang gaf uit op het complex dat diende voor de cultus van Amon en Seti I. Er waren ook nog andere zijkapellen voor Ptah-Sokar, Moet, Amon, Chonsoe en Nefertum|Osiris. De noordelijke ingang kwam uit op een zonnehof en altaar.

Tot in de Ptolemaeïsche tijd werd de tempel nog gebruikt, maar onder de Romeinen diende ze als atelier. In de Christelijke tijd werd het noordelijke deel van de tempel als kerk gebruikt. De pylonen en het voorhof werden afgebroken en er werden huizen op gezet.

In het Dal der Koningen een grot rotsgraf aanleggen. Dit graf (graf DK 17) wordt vaak beschouwd als een van de mooiste graven die er in de Vallei der Koningen liggen. Het graf werd in oktober 1817 ontdekt door Giovanni Battista Belzoni en wordt daarom ook vaak het graf van Belzoni genoemd. Belzoni beschouwde het als het graf van Psammetichus, maar in 1828 werd het door Champollion herkend als dat van Seti I.De graftombe is ongeveer 120 m lang en heeft een heel uiteenlopende structuur. Via verschillende gangen en voorkamers bereikt men uiteindelijk de eigenlijke grafkamer. Daar stond een lege albasten sarcofaag die door Sir John Sloane meegenomen werd naar Londen en staat daar nu nog in zijn museum.Het graf is vooral beroemd omwille van zijn grafdecoraties: in de grafzaal zijn er schitterende hoogreliëfs met met astronomische tekeningen. Verder zijn er nog tekeningen in de zijvertrekken, in de zogenaamde zaal met schilderingen en de zaal met vier pilaren.Het graf is sinds 1991 omwille van mogelijke instortingen gesloten voor het publiek.

Egypte (1279 - 1213 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 20-08-08

colofon