2204

Athene (1300 - 1250 v. Chr.)

Athene (1400 - 1300)

Pandion ll  (1307-1282)

In 1289 werd Androgeus, de zoon van koning Minos van Knossos vermoord tijdens zijn bezoek aan Athene. De koning van Kreta leverde strijd op het Griekse vasteland en legde Athene en andere kuststeden schattingen op. Athene moest bovendien iedere negen jaar een schip met zeven jongemannen en zeven vrouwen naar Kreta zenden "om te worden geofferd aan de Minotaurus" (om te worden opgeleid voor het stierspringen).

In 1286 vluchtte de Atheense edelman Daedalus uit Athene en vond onderdak aan het hof van koning Minos. Daar bouwde hij voor de Kretenzische koning het Labyrinth. (Was Daedalus een architect, die Minos hielp bij de herbouw van het paleis in Knossos?)

In 1282 v. Chr. stierf Pandion ll van Athene. Aegeus verdreef de zonen van Metion en werd koning van Athene.

Aegeus (1282 - 1234)

Aegeus, zo vertelt het mythologische verhaal, was de oudste zoon van de uit Attika verdreven en naar Megara uitgeweken koning Pandion II en van Pylia uit Megara. Samen met zijn broers Pallas, Nisos, en Lykos veroverde hij Attika terug. Aigeus kreeg de stad Athene, maar de 50 zoons van Pallas (de Pallantiden) waren hem vijandig gezind en verachtten hem om zijn kinderloosheid.

Koningen van Athene

Pandion ll 1307 - 1282
Aegeus 1282 - 1234
Theseus 1234 - 1204 of 1213
Menestheus 1204 of 1213 - 1181 of 1191 v. Chr.
Aegeus was betrokken bij de dood van Androgeos, zoon van koning Minos van Kreta, die als eerste de Panathenaeïsche Spelen won. Over diens dood zijn verschillende verhalen: ofwel de door Androgeos overwonnen atleten doodden hem, ofwel Aegeus liet hen uit de weg ruimen wegens zijn betrekkingen met de zonen van Pallas, ofwel stuurde hij hem naar de stier van Marathon, die hem doodde. Minos ondernam een strafexpeditie tegen Athene om Androgeos te wreken, waarna Athene als genoegdoening jaarlijks een offer van zeven jongens en zeven meisjes voor de Minotauros naar Kreta moest sturen.

In 1279 v. Chr. zond Athene voor de tweede maal een schip met zeven jongemannen en zeven jonge vrouwen naar Kreta.

Het huwelijk van Aigeus bleef kinderloos en daarom raadpleegde hij het Orakel van Delphi. Van het orakel kreeg hij het raadselachtige antwoord: "Maak de uitstekende tuit van de wijnzak, allerbeste der manschappen,
niet open, voordat je in de stad Athene aankomt."

Aigeus begreep de betekenis: "Heb geen seks voordat je in Athene aankomt" niet en vroeg zijn vriend Pittheus, de koning van Troizen (een stadsstaat op de Pelopponesus), om uitleg. Deze begreep dat het orakel een nakomeling aan Aigeus beloofde en hoopte zelf op een beroemde kleinzoon. Daarom liet hij zijn dochter Aithra met Aegeus doorbrengen. Vreemd aan dit verhaal is dat het deel over Athene van het orakel dus niet uitkomt! Aigeus legde vervolgens na een paar dagen een zwaard en een paar sandalen onder een enorm rotsblok leggen en zei tegen Aithra dat als ze een zoon zou krijgen, ze hem met deze voorwerpen naar Athene moest sturen. Aithra kreeg een zoon: Theseus. Pittheus verspreidde het verhaal dat het een zoon van Poseidon was. Toen Theseus volwassen was, stuurde Aithra hem naar zijn vader in Athene.

Rechts: Op aanwijzing van Aithra tilt Theseus de steen op en vindt het zwaard en de sandalen. Schilderij van Laurent de la Hyre, ca. 1635-1640, Szépművészeti Múzeum, Boedapest

In 1271 v. Chr. kwam Theseus aan in Athene. 

Aigeus was inmiddels getrouwd met Medeia, nadat hij haar tijdens een bezoek aan Korinthe een veilig heenkomen in Athene had beloofd. Aigeus en Medeia kregen een zoon, Medos. Toen Theseus in Athene aankwam, probeerde Medeia Theseus te vergiftigen, maar Aigeus verijdelde dat toen hij zijn zoon aan het zwaard dat hij bij zich droeg herkende. Medeia en Medos werden daarop de stad uitgezet. 

Links: Medea biedt Theseus een beker vergiftigde wijn aan. Naast Theseus zit zijn oude vader Aigeus.

In 1270 v. Chr. reisde Theseus mee met het schip dat voor de derde maal zeven jonge mannen en zeven jonge vrouwen naar Kreta moest brengen. In het labyrint van Knossos versloeg hij de Minotaurus 
( Legende van Theseus en de Minotaurus)

Deze Minotaurus was mogelijke een tirannieke generaal, Taurus, die Minos dreigde van de troon te stoten). Door zich voor te doen als stierenvechter zou Theseus het complot hebben weten te verijdelen. Uit dank daarvoor onthief koning Minos de Atheners van de plicht iedere negen jaar zeven jonge mannen en vrouwen te brengen.

Rechts: Aegaeus, Medeia en Theseus

Vervolgens hielp Theseus zijn vader, eerst door de 50 Pallantiden te doden, daarna door de Minotauros te doden. Hij vergat echter bij zijn terugkeer per schip van Kreta de zwarte zeilen te verruilen voor witte, zoals was afgesproken. Daardoor dacht Aigeus dat zijn zoon dood was en gooide hij zich uit smart vanaf de rotskust in zee. Daarom heet de zee tussen Griekenland en Klein-Azië sindsdien de Aegeïsche Zee.

In 1269 v. Chr. keerde Theseus, vergezeld van prinses Ariadne en prinses Phaedra, naar Athene terug. Op het eiland Naxos raakte Adriadne verdwaald en zonder haar zeilde Theseus verder naar Athene. Bij het binnenvaren van de haven vergat hij de vlag van zijn succes te voeren, waarop koning Aegeus zich in zee stortte. Theseus werd koning van Arthene. Hij verenigde de staatjes van Attica onder Athenes leiding en stelde verscheidene feesten in, met name dat der Panathenaeën

In 1268 v. Chr. ontsnapten Daedalus en zijn zoon Icarus uit het labyrinth van Knossos en vluchtten uit Kreta.

Rechts: Aigeus laat zich van een rots neerstorten

In 1259 v. Chr. reisde Theseus naar het land van de Amazonen, schaakte de Amazone-koningin Antiope of Hippolyte en bracht haar naar Athene.

In 1258 v. Chr. streed Theseus tegen de arrogante en wrede koning Creon van Thebe.

In 1256 v. Chr. schonk de Amazone-koningin Antiope of Hippolyte Theseus een zoon: Hippolytus.

 Athene (1250 -1200)

Laatst bijgewerkt: 27-01-11

colofon