1447

Amazonen

Godinvererende stammen van vrouwelijke krijgers, werden ook verondersteld te leven in Anatolië en de aan oostkust van de Zwarte Zee regio (die ook wel de ‘Amazonenzee’ werd genoemd). Maar ook in het gebied ten westen van Egypte zouden volgens Herodotos Libische Amazonen zijn voorgekomen. De Griekse historicus Diodorus van Sicilië (90 - 30 v. Chr.) noemde hen de ‘Krijgsvrouwen van Libië’. Maar Diodorus is geen betrouwbare bron: hij verschaft soms onjuiste informatie en zijn waarde voor de geschiedschrijving is wel eens in twijfel getrokken. 
De stad Efeze aan de westkust van Klein-Azië zou volgend de legende gesticht zijn door Amazonen.

 In Griekse mythologie komen we de Amazonen een aantal keren tegen: In 1291 v. Chr. streed Bellopheron tegen de Amazonen. In 1259 v. Chr. reisde Theseus naar het land van de Amazonen, schaakte de Amazone-koningin Antiope of Hippolyte en bracht haar naar Athene. In 1250 v. Chr. deden de Amazonen vanuit het noorden een inval in Griekenland en vielen Athene aan. Theseus wist het gevaar te keren. Antiope (Hippolyte) sneuvelde in deze strijd. Aan de westzijde van het Parthenon is deze strijd afgebeeld en ook op de tempel van Apollo op de Campus Martius (Marsveld) is een beeldengroep te vinden die de strijd tussen tussen Grieken en Amazonen weergeeft. 

Of de legendarische Amazonen in de geschiedenis van de mensheid werkelijk fysisch hebben bestaan, is in onze tijd nog geen uitgemaakte zaak. De naam Amazonen zou kunnen zijn afgeleid van de naam Imazighen (Amazigh), de aanduiding voor de Noord-Afrikaanse Berbers of van het Iraanse "ha-mazan", dat oorspronkelijk "strijders" betekent. Een laatste verklaring is, dat de Amazonen hun naam danken aan hun verering van de maangodin Artemis en dat de oorsprong van hun naam teruggaat naar het oud-Kaukasische woord "maza", dat maan betekent.

De Amazonen duldden geen mannen in hun samenleving. Jongens werden gedood of naar de vaders gestuurd. De Amazonen speelden ook een rol in de verhalen over de 12 krachtpatserijen van Hercules, de strijd van de Trojanen tegen de Grieken en de Argonautentocht van Jason. De Amazonen lieten hun rechterborst amputeren om handiger met pijl en boog om te springen. De 'a' staat voor zonder en 'mazos' betekende borst. In de Griekse kunst werden de Amazonen dikwijls uitgebeeld. Vrijwel altijd hanteren ze pijl en boog en zijn ze oosters gekleed. In Libië werden hiervan afbeeldingen gevonden in zuivere Berbergebieden.Toen omstreeks het jaar 700 voor onze jaartelling (!) de Arabieren een eerste poging ondernamen om het Libisch grondgebied in te palmen, werden ze verdreven door troepen geleid door Kahina, een vrouw. Ze sneuvelde weliswaar nadien, maar haar tactiek was helemaal dezelfde die beschreven werd in de Griekse mythologie. Ander gelijkenissen werden gevonden op cultureel en architecturaal vlak. De Berbervestingen hebben veel weg van het Themiskyra Fort dat op Griekse vazen wordt afgebeeld. Vooral de torens lijken zo gekopieerd te zijn. Berbervrouwen zijn ook zelden ongeletterd, in tegenstelling tot hun geslachtsgenoten bij andere volkeren. Zij beheersen ook het Tifinagh (ook Tamazight genoemd) dat de grondvesten legde voor de Libische literatuur en er waren veel Berbervrouwen die gedichten schreven.

Gemaakt: 06-09-08

colofon