2203

Athene (1400 - 1300 v. Chr.)

Athene (1500 - 1400)
 

In 1397 stierf koning Pandion l van Athene. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Erechtheus (z. ook: Athene (1500 - 1400))

Erechtheus (1397-1347)

Erechtheus volgde volgens de Griekse mythologie zijn vader Pandion op als koning. Hij trouwde met Praxithea, en kreeg vier zonen en vier dochters. Toen er een oorlog uitbrak met Eleusis (Elefsina), dat geregeerd werd door Eumolpos, de zoon van Poseidon en Chione (de dochter van de Tracische koning Boreas), raadpleegde Erechtheus het orakel, en vernam dat hij de overwinning zou behalen, als hij een van zijn dochters doodde. Deze hadden echter een eed gezworen, dat zij te samen zouden sterven en toen Erechtheus zijn jongste dochter doodde, beroofde de andere zich van het leven. In de daarop volgende strijd met Eleusis werd Eumolpos door Erechtheus gedood. Erechtheus werd daarop op verzoek van Poseidon door de bliksems van Zeus gedood.

Latere schrijvers noemen Erechtheus een Egyptenaar, die, toen er een hongersnood heerste, koren naar Athene bracht en uit dankbaarheid tot koning werd gekozen. Hij voerde er volgens deze berichten de Eleusinische mysteriën en de dienst van Demeter in.

Omstreeks 1390 verspreidde de Dionysuscultus zich over Griekenland. Omstreeks 1382 v. Chr. werd deze cultus in Athene ingevoerd.

Rechts: Dionysos

Erechtheus werd te Athene als heros vereerd en had er een prachtige tempel, op de Akropolis, het Erechtheion, waarvan nog aanzienlijke overblijfselen zijn bewaard gebleven. Binnen de omheining van deze tempel stond o. a. de heilige olijfboom van Pallas Athena. Met de invoering van de dienst van die godin in Attika en de eerste verspreiding van de beschaving onder zijn bewoners schijnen de legenden betreffende Erechtheus of Erichthonios nauw samen te hangen.

Cecrops ll (1347-1307)

Erechtheus werd opgevolgd door zijn broer Cecrops (Cecrops ll) Van hem wordt gezegd dat hij zijn rijk verdeelde in 12 districten: volgens Strabo waren dat Cecropia, Tetrapolis, Exacria, Decelea, Eleusis, Aphidna;, Thoricus, Brauron, Cytheris, Sphettus, Cephissia, and Phalems. De hoofdplaatsen in deze districten werden centra van religie en administratief bestuur en werd zorg gedragen over de handhaving van de wet. Na veertig jaar te hebben geregeerd werd hij verjaagd door Metion en Pandorus. Cecrops ll stierf in ballingschap in Aegila of Aegialea. 

Pandion ll (1307-1282)

Cecrops werd in Athene opgevolgd door zijn zoon Pandion ll, hoewel ook wordt gezegd dat Pandion ll niet zijn zoon was, maar een neef, de zoon van Erechtheus.

Bron voor de jaartallen van de koningen van Athene: Wikipedia: Kings of Athens

Deze jaartallen moeten gezien worden als ruwe schattingen. Pandion ll voerde een grensoorlog met de Thebaanse Koning Labdacus (1363 - 1315) De regeringsperioden van Pandion ll en Labdacus moeten dus elkaar gedeeltelijk overlappen.

Koningen van Athene

Pandion l 1437 - 1397
Erechtheus 1396 - 1347
Cecrops ll 1347- 1307
Pandion ll 1307 - 1282

Athene (1300 - 1250)

laatst bijgewerkt: 20-01-11

colofon