2383 Edom - (Bozrah) - Edomieten
 Kanaän (1300 - 1200 v. Chr.)
In de tweede helft van de 13e eeuw vestigden zich een aantal Semitsche volkeren  (w.o. de Edomieten, Moabieten, en Ammonieten in het toenmalige Kanaän. Uit deze volkeren heeft zich vermoedelijk een los stammenverband losgemaakt: de Israëlieten (z. ook Abraham).

Mogelijk waren deze Edomieten één van de stammen die aan het eind van de 13e eeuw v. Chr. (± 1225 v. Chr.), tijdens het bewind van Ramses ll (1279 tot 1213), onder leiding van Mozes wegtrokken uit Egypte.

Edom lag ten zuiden van Moab en Judah, in het gebied tussen Ezion Geber aan de Golf van Akaba en de zuidpunt van de Dode Zee. De Edomieten moesten hun kostje verdienen in de handel. Hun karavanen bezochten Damascus en Mesopotamië. De  belangrijke wierookroute van Jemen naar Damascus liep door hun land. Er waren bovendien bijna geen landbouwgronden beschikbaar.Het meeste grondgebied was woestijn. Toen de wierookroute verlegd werd, betekende dit de economische ondergang van het land.

Bosra (Bozrah). was de hoofdstad van de Edom en een belangrijke stad van de 13e eeuw v. Chr. tot de 7e eeuw v. Chr.. De oudste belangrijke overblijfselen dateren uit ca. 800 v. Chr. Bozrah heeft de grootste gebouwen uit de IJzertijd in dit gebied, mogelijk zijn resten van wat ooit het paleis van een koning was. 

Later werd de stad de hoofdstad van de Nabateeërs

 

Laatst bijgewerkt: 27-08-08

colofon