9703

De Republiek der Verenigde Nederlanden (1747- 1775)

Republiek der Verenigde Nederlanden (1713-1747)

De tweede helft van de 18e eeuw geeft een verwarrend beeld te zien van oproer, partijtwisten en buitenlandse inmenging. de hoofdlijn is de opkomst en bewustwording van de nieuwe burgerklasse, die tastend zoekt naar ideeën in de snel veranderende tijd. Het is de tijd, waarin de ideeën over democratie en medezeggenschap worden geboren.

Boven: Gezicht in de Langestraat in Alkmaar (1745), tekening met penseel ingekleurd van Cornelis Pronk

In Amsterdam organiseerden de burgers zich in de Doelistenbeweging onder leiding van de porseleinhandelaar Daniël Raap. Ze ontleenden hun naam aan hun plaats van samenkomst in de Kloveniersdoelen, een schietvereniging. Zij  ijverden voor democratische hervormingen zoals verkiezingen voor ambtenaren, die een eind moesten maken aan de begunstigingen door regenten. In 1748 werden zij verrast door het belastingpachtersoproer die door het hele gebied van de zeven provinciën sloeg. De troebelen van  1748 waren maar een eerste oefening geweest. de ideeën van de burgerij moesten nog rijpen. Een generatie later vinden we ze terug bij de Patriotten. Daniël Raap raakte in conflict met aanhangers van Oranje en met democraten die radicaler waren dan hijzelf. Bij zijn begrafenis in 1754 ontstonden rellen, zodat zijn lijk 's nachts overhaast werd bijgezet in de Oude Kerk.

De jonge Willem V kwam onder regentschap van zijn moeder, prinses Anna. Als "gouvernante" was zij echter niet echt geschikt. Als Engelse was zij ook niet goed op de hoogte van 's lands zaken.

In de Zevenjarige Oorlog die in1756 uitbrak, bleef de Republiek neutraal. Om deze neutraliteit te handhaven wilden de zeeprovincies de vloot, de landprovincies het leger versterken. De kooplieden zagen kans om grote winsten te maken door goederen aan Frankrijk te verkopen. Maar Engeland was op zijn hoede. Engelse oorlogsschepen brachten vaak Nederlandse koopvaarders op, voor Frankrijk bestemd. 

Terwijl in de Republiek druk gestreden werd over wel steun aan Engeland (prinsgezinden) / geen steun aan Engeland (Holland en Amsterdam) overleed prinses Anna (1759). Anna had bepaald dat de hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel voogd over haar kinderen zou zijn. Hij werd tot veldmaarschalk benoemd en belast met de militaire opvoeding van de jonge prins. Brunswijk kon goed met de Staten opschieten en door die goede samenwerking wist de Republiek in deze oorlog neutraal te blijven. In 1763 werd de vrede getekend en was het gevaar geweken.
In 1766 werd Willem meerderjarig en oefende voortaan zelf zijn ambt uit. Brunswijk legde zijn taak neer en kreeg veel dank en geschenken. Maar zijn rol in de Republiek was nog niet uitgespeeld.

In 1767 reisde Willem V naar Berlijn om daar te trouwen met Wilhelmina, een nichtje van Frederik ll de Grote, de koning van Pruisen. Willem V was geen koning, maar zijn macht was erfelijk en voor het volk was hij de vorst en zo leefde hij ook. Willem V was rijk en hield van pracht en praal. De jonge Pruisische prinses - ze was nauwelijks 16 jaar - werd in de Republiek met grote hartelijkheid ontvangen. Zij voelde zich hier spoedig thuis en leerde vlug en zeer goed de Nederlandse taal.

links: stadhouder Willem V

In 1770 werd op het Binnenhof een prinsesje geboren, dat Louise genoemd werd. Zij kreeg later nog twee broertjes in 1772 werd Willem geboren - de later koning Willem l. 

Republiek der Verenigde Nederlanden(1775-1781)

laatst bijgewerkt: 21-10-02