9231

Brandenburg - Pruisen (1713 - 1740)

Brandenburg- Pruisen (1680-1713); Oost-Europa (1700-1800)
Friedrich Wilhelm l von Hohenzollern (De Soldatenkoning (1713-1740)

Koning Friedrich Wilhelm voegde nog meer grondgebied (Voor-Pommeren) aan zijn rijk toe onder de verdragen van Utrecht en Stockholm. Hij maakte goed gebruik van de bescheiden opbrengsten van zijn koninkrijk en door verstandig beheer en met behulp van een effectief leger van vrijwilligers wist hij de financiële reserves verder uit te breiden. Hij hervormde het leger en het bestuursapparaat en maakte de civiele autoriteiten ondergeschikt aan de militaire. Onder de "soldatenkoning", zoals hij wel werd genoemd, werd de basis voor de macht van Pruisen gelegd. Zo werd 72% van de staatsinkomsten in het leger en in de organisatie daarvan geďnvesteerd. Zoveel, dat men later wel eens zei: "Pruisen heeft een leger dat er een staat op na houdt." Bij zijn dood liet hij een leger van 84.000 man en een volle oorlogskas na. De uitbreiding van het leger werd mogelijk door invoering van de dienstplicht en door gebieden aan te wijzen voor levering van manschappen. 

rechts: Friedrich Wilhelm l

Hij verklaarde Pruisisch bezit onvervreemdbaar en ondeelbaar. Overheidsinstellingen werden in het leven geroepen om de landen te unificeren en rendabel te maken. De deugden ijver en spaarzaamheid werden door de koning voor het eerst als typisch Pruisisch beschouwd. 

Ook de opbouw en de economie van het land werden krachtig ondersteund. Men haalde daarvoor zelfs vakmensen uit het buitenland, waaronder Nederland. In Potsdamm werd voor de Hollandse immigranten zelfs een speciale wijk gebouwd met Hollandse gevels, gebouwd door een Hollandse bouwmeester Veel zijn er nooit gekomen, en velen zijn korte tijd later al weer vertrokken. 

Links: Het in Barokke stijl gebouwde Zeughaus gebouwd tussen (1695-1706) aan de Unter den Linden; werd tot 1877 als wapenarsenaal gebruikt. In dit gebouw is nu het Deutschen Historischen Museums gevestigd.

De "soldatenkoning" eiste van zichzelf en van zijn onderdanen eenvoud, vroomheid en een strikt plichtsbesef. De adel maakte hij van zich afhankelijk door de grootgrondbezitters (Junkers) tot officieren te maken. Hij was gehuwd met Sophie Dorothea von Braunschweig-Lüneburg-Hannover en had 14 kinderen.

rechts: Sophie Dorothea

Brandenburg-Pruisen (1740-1786)

laatst bijgewerkt: 06-03-04

colofon