2951

Sui-dynastie (581 - 618)

Zuidelijke en Noordelijke dynastieën (386 - 589)
Yang Jian (Wendi) (581 - 604)

Na een lange periode van verdeeldheid, die praktisch een aanvang genomen had in de nadagen van de Han-dynastie (206 v. Chr. - 220 na Chr.) wist de eerste keizer van de Sui-dynastie (589 - 618), Yang Jian (die regeerde onder de postume naam Wendi) in 581 het Chinese rijk weer onder één centraal gezag te brengen. Hij en zijn opvolger Yangdi spanden zich in om de nieuwe dynastie organisatorisch vorm te geven, te consolideren en door grote infrastructurele werken te versterken. De opgave was echter te groot: Na mislukte militaire campagnes tegen Korea en economische ineenstorting braken er overal opstanden uit.

Yang Jian (Wendi) (604 - 617) 

Yang Jian (Wendi) was een bekwaam organisator en kreeg vlug groot aanzien over gans het land. Al vlug ging zijn aandacht ook naar het zuiden, dat hij bijna zonder slag of stoot kon veroveren wegens de zwakheid van de zuiderse keizer. Zijn administratieve ervaring en zijn groot plichtsbesef maakten van hem een groot heerser. Hij verplaatste de hoofdstad van het nieuw herenigd China naar Chang'an ( Xian ). Met de aanleg van het Grote Kanaal was men begonnen tijdens de Zhou-dynastie (1122 - 771 v. Chr.) door een serie kleine kanalen die Yangzi verbonden met de Gele Rivier, maar Yang-Di, de zoon van Wei Di, besloot het te verbeteren. Dit nieuwe kanaal volgde deels de lijn van de oude kanalen, maar was veel breder en dieper. Beginnend bij Hangzhou verbond het kanaal de Yangzi met de Gele Rivier bij Luoyang en werd van daaruit uitgebreid naar Beijing, een afstand van meer dan 1100 kilometer. Het kanaal werd voornamelijk gebruikt voor het vervoer van legers, naar de noordelijke delen van het land in vrachtsloepen die voortgetrokken werden door dwangarbeiders. 

Rechts: Portret van keizer Yang Jian (Wendi) van de Sui-dynastie

Maar het was ook een belangrijke route voor het vervoer van rijst van het zuiden naar het noorden, evenals voor andere goederen en voor mensen.

Yangdi (Yang Di) (604 - 617)

Met Yang Jians opvolger Yangdi ging het weer de verkeerde kant op . Yangdi ( Wudi's tweede zoon) zag het groots en zijn " folie de grandeur " gaf meteen een wending aan de goede sart van zijn voorganger. Er werd een ongehoord luxueus leven geleid aan het hof. Hij liet het tweede keizerlijk paleis in Luoyang opnieuw opbouwen. Hiervoor werden twee miljoen arbeiders aan het werk gezet . Naast zijn overdreven zin voor luxe ondernam hij ook verschillende veldtochten naar Korea om dit land te veroveren. 

De veldtochten liepen echter telkens slecht af. Verblind door zijn avonturen in Korea zag Yangdi de stijgende ontevredenheid in zijn eigen land niet. Hij had immers zware dienstplicht opgelegd en landbouwers moesten hoge taksen betalen. Er brak opstand uit en in 617 nam een zekere Li Yuan, militair uit het noorden, de hoofdstad Chang'an in. Yangdi vluchtte naar het noorden waar hij werd opgehangen door de zoon van een minister die uit was op wraak omdat zijn vader ooit in discrediet viel aan het hof. Gongdi, kleinzoon van Yangdi, werd op de troon geplaatst en Li Yuan werd regent.Yang-Di was geen lievertje. Behalve belasting te innen van de mensen, dwong hij ook duizenden boeren hun boerderijen in de steek te laten om aan zijn bouwprojecten te werken, vaak onder zeer slechte omstandigheden. In 617 kwam het volk in opstand en in 618 werd Yang Di vermoord.

Gongdi ( 617 - 618 )

Gongdi was 7 toen hij op de troon werd geplaatst. Hij was 8 toen hij door regent Li Yuan werd afgezet. Li Yuan volgde hem op als eerste Tang keizer en nam de keizerlijke naam van Gaozu.

Tang-dynastie (618 - 626)

Laatst bijgewerkt: 02-01-03

colofon

links: keizer Yangdi