6032

Frankrijk (1223 - 1271)

 Frankrijk (1200-1223)

Louis Vlll (1223-1226)

In 1223 volgde Louis Vlll zijn vader Philippe ll Auguste op. In 1224 heroverde hij de stad La Rochelle op de Engelsen. Door Lodewijks kruistocht tegen de Albigenzen viel, na zijn dood, in 1229 de Languedoc aan de Kroon. 

Links: Kroning van Louis Vlll en Blanche van Castilië

Louis lX, bijgenaamd de Heilige (1226-1270)

Na zijn vroegtijdig overlijden in 1226, vervulde zijn vrouw, Blanche van Castilië, het regentschap voor haar zoon Louis lX de Heilige. Deze huwde in 1234 met Margaretha van Provence. 

Lodewijks intense vroomheid uitte zich vooral in de deelname aan de Zevende Kruistocht (1248-1254), waarin hij gevangen werd genomen, terwijl hij na zijn vrijlating nog vier jaar in Syrië verbleef. 

Terwijl koning Lodewijk IX (de Heilige) van Frankrijk in 1248 op Cyprus was om de 6de kruistocht te organiseren, ontving hij afgezanten van de Mongoolse commandant van Noord-Perzië Eljigidei. Deze boodschappers brachten hem het verheugende nieuws dat de Groot Khan der Mongolen, Güyük Khan en al zijn edellieden zich drie jaar eerder tot het Christendom hadden bekeerd en dat er een mogelijkheid bestond dat de Mongolen Lodewijk IX zouden kunnen helpen in de strijd tegen de Saracenen. Zij suggereerden dat als Lodewijk de aanval op Egypte zou openen, Eljigidei gelijktijdig Bagdad zou belegeren, waardoor de Saracenen elkaar niet te hulp zouden kunnen komen. Vervolgens zouden ze daarna van twee kanten Palestina aan kunnen vallen. Deze welkome boodschap leidde er toe dat hij onmiddellijk de dominicaan Longjumeau uitzond om een verbond te sluiten.

 

In de tussentijd was Lodewijk IX, vertrouwend op een bondgenootschap dat hij met de Mongolen dacht te hebben, in juni 1249 Egypte binnengevallen. Na aanvankelijke successen werd hij echter verslagen door Saraceense hulptroepen en gevangen genomen. Pas na betaling van een reusachtige losgeld werd hij weer vrijgelaten en trok naar Acra waar hij op versterkingen wilde wachten om weer in de aanval te kunnen gaan.

Toen Longjumeau in 1251 aan Lodewijk IX, die op dat moment in Ceasarea verbleef, vertelde dat de boodschappers van Eljigidei leugens verteld hadden, begreep hij welk spel Eljigidei gespeeld had. Hij had nooit de bedoeling gehad om Lodewijk IX te helpen, maar hoopte dat Bagdad Egypte te hulp zou komen en dat hij na het wegtrekken van de troepen de stad gemakkelijk zou kunnen veroveren.

In zijn tocht tegen Tunis vond Lodewijk lX in 1270 de dood. 

Rechts: Lodewijk IX scheept zich in voor de 6de kruistocht (1228-1229)

Frankrijk (1271 - 1314)

laatst bijgewerkt: 01-08-06

colofon