3843

Slag bij Thermopylae (480 v. Chr.)

Perzische rijk (486 - 480 v. Chr.) - Xerxes

Thermopylae, een smalle weg door de bergen naar Attica en zo naar Athene, zou het toneel vormen van een actie om tijd te winnen en het Perzische leger tegen te houden terwijl de Griekse vloot de vijandelijke marine in het oosten, in de buurt van Euboea in de gaten bleef houden. 

Xerxes bereikte Thermopylae in het begin van augustus 480 en vond een legertje van 7000 man dat zich voorbereidde op verdediging van de pas. Hij wachtte vier dagen lang in de verwachting dat de Grieken, die ver in de minderheid waren, elk moment weg konden trekken. Op de vijfde dag was zijn geduld uitgeput en zond hij de Meden er op uit om de vijand op te ruimen. 

 

In de 15 meter brede bergengte maakten aantallen weinig verschil uit en de Spartanen, die de voorhoede vormden van de Griekse formatie, hielden hardnekkig stand. 
Na verscheidene uren beval Xerxes de zwaar gehavende Meden zich terug te trekken en deed - om de zaak snel af te handelen - een beroep op zijn Onsterfelijken. Toen de nacht viel waren ook zij genoodzaakt om terug te trekken, zonder meer succes dan de Meden. 
De volgende maal vielen de Onsterfelijken weer aan en slaagden er wederom niet in de Spartanen te verdrijven. Mogelijk begon Xerxes te twijfelen aan het welslagen van  de hele expeditie, toen een  Griekse verrader de Perzen een weinig bekend pad liet zien dat hen over de berg en achter de Griekse stellingen zou brengen. 
Toen koning Leonidas de omsingeling die hem bedreigde opmerkte, beval hij het grootste deel van zijn soldaten zich terug te trekken naar het zuiden naar de landengte van Corynthe, waar de Griekse bondgenoten afgesproken hadden bijeen te komen. Intussen offerden hij en 300 van zijn eigen Spartanen hun leven om Xerxes op te houden. Tijdens deze schermutselingen hadden de Griekse en Perzische vloot een in onbeslist geëindigde ontmoeting voor de kust van Euboea gehad. Nadat Xerxes de achterhoede van Leonidas bij Thermopylae uit de weg had geruimd, trok hij zonder tegenstand verder naar Athene, waar hij eind augustus aankwam. 

Op bevel van Themistocles, de militaire leider van Athene, was de stad verlaten door iedereen op een handjevol mannen na die de Acropolis bezetten, de versterkte heuvel met zijn grote tempel die over de stad uitzag. 

De Perzen, die deze armzalige verdediging overwonnen, plunderden de tempel en verbrandden alle gebouwen van de Acropolis. Koninklijke bereden boodschappers haastten zich met het nieuws van de overwinning naar Susa, waar volgens Herodotes de Perzen "de wegen bestrooiden met mirt-twijgen, wierook brandden en zichzelf overgaven aan alle soorten van genoegen en vrolijkheid." Maar er zou spoedig een einde komen aan de festiviteiten. De burgers van Susa zouden spoedig nieuws ontvangen dat, zoals Herodotus berichtte, hen deed "huilen en weeklagen van onbedaarlijke smart." 

Slag bij Salamis (480 v. Chr.)

Laatst bijgewerkt: 19-02-03

colofon