6021

Byzantijnse rijk (1200 - 1204)

Byzantijnse Rijk (1100 -1200)

Alexios lll Angelos (1195 - 1203)

In 1195 kwam Alexios lll Angelos op de troon, nadat hij zijn jongere broer Isaäk ll van de troon had gestoten en hem de ogen had laten uitsteken. Alexios noemde zich Comnenos om zich te koesteren in de roem van zijn voorgangers. Zijn dochter Anna Angelina huwelijkte hij uit aan Theodoros Laskaris, de zoon van de Byzantijnse edelman Manuel (Manouēl) Laskaris en Johanna (Iōanna) Karatzaina.

Alexios was een machtsbeluste zwakkeling en het rijk zakte steeds verder in elkaar. Servië glipte uit de invloedssfeer van Byzantium en een oorlog met Bulgarije brak uit die in een nederlaag voor Alexios uitliep. Hij besloot dan maar te stoken in de interne aangelegenheden van de Bulgaren en had daar wat meer succes mee. De zwakte op de Balkan was echter niets vergeleken met de problemen met de Duitse keizer Hendrik VI, die zijn vader Frederik Barbarossa in 1190 als keizer was opgevolgd. Deze was in 1194 ook koning van Sicilië geworden en Hendrik zag wel wat in de vereniging van beide keizerrijken, onder zijn leiding natuurlijk. Voordat het zo ver kon komen stierf Hendrik echter (1197). Dat gaf Alexios tenminste de mogelijkheid de gehate Duitse belasting af te schaffen. Maar Byzantium was nog niet van paus Innocentius III af. Die beschouwde de Byzantijnen als ketters die gedwongen moesten worden te helpen in de kruistochten in plaats van dwars te liggen. De Venetiaanse Doge Enrico Dandolo was het daar volledig mee eens. Hij wilde ook Byzantium wel helpen kerstenen als hij het dan maar mocht houden als wingewest. Een intern probleem van Byzantium gaf een nuttige aanzet tot al deze nobele plannen.

De zoon van van de vermoorde ex-keizer Isaäk II, ook Alexios genaamd wist te ontsnappen uit het gevang en vroeg de deelnemers aan de vierde kruistocht om hulp. Onder leiding van Enrico Dandolo, een doge uit Venetië, bestormden de kruisvaarders op 17 juli 1203 Constantinopel en namen ondanks bittere tegenstand de stad in (17 juli 1203). Zij zetten de blinde Isaäk II en zijn zoon (als Alexios IV Angelos) op de troon. Alexios III nam de benen met de kroonjuwelen en de schatkist. Zijn dochter Anna Angelina vluchtte met haar echtgenoot Theodoros Laskaris naar Bythinië in het noordwesten van Klein-Azië. Na aanvankelijke tegenstand van de bevolking in de stad Nicaea (nu Iznik) zette hij een verzetshaard tegen de Latijnse overheersing op. 

Niet lang daarna braken er  onlusten uit. Isaac vloog opnieuw de cel in en zijn zoon Alexius lV Angelus werd vermoord. Alexios V Ducas Mourtzouphlos besteeg nu de troon. 

Alexios V Ducas Mourtzouphlos (1204)

Terwijl het volk van Constantinopel hem op de troon, overlegden buiten de stadsmuren de kruisvaarders en de Venetianen al over de verdeling van de buit, te weten het Byzantijnse Keizerrijk. Alexios vluchtte en Constantijn XI Laskaris werd tot keizer uitgeroepen.

Constantijn XI Laskaris (1204)

Constantijn Laskaris was de oudste zoon van de Byzantijnse edelman Manuel (Manouēl) Laskaris en Johanna (Iōanna) Karatzaina. 

Inname van Constantinopel (1204)

gemaakt: 31-08-03, laatst bijgewerkt: 28-12-09

colofon