4327

Frans - Pruisisiche Oorlog (1870-1871)

Pruisen (1848 - 1870); Frankrijk (1850 - 1870)

Zelden is een oorlog gevoerd om dwazer redenen dan deze oorlog.In Spanje was kort tevoren de troon vacant geraakt. De Spaanse regering verzocht een lid van het Pruisische vorstenhuis, de katholieke Leopold van Hohenzollern-Sigmaringen de Spaanse troon te aanvaarden. De Franse regering wond zich, evenals de pers, daar enorm over op. De Franse regering eiste van de koning van Pruisen, als hoofd van het Huis Hohenzollern, een verklaring dat hij zijn neef nooit toestemming zou geven de Spaanse kroon te accepteren. Zelfs toen de prins zelf voor het aanbod bedankte, bleef de Franse regering aandringen en na een afwijzend antwoord verklaarde de Franse regering op 19 Juli 1870 Pruisen de oorlog.

In deze oorlog stond Frankrijk geheel alleen. De Zuid-Duitse staten steunden Pruisen. Het Duitse leger bleek op elk gebied superieur, zowel technisch als strategisch en organisatorisch. Na drie zware nederlagen werd de ene Franse legergroep in Metz ingesloten. Generaal Mac Mahon wilde het andere Franse leger terugtrekken om Parijs te beschermen. Hij kreeg echter opdracht om Metz te ontzetten, werd op 2 september 1870 bij Sedan op zijn beurt ingesloten en van alle kanten door Duitse artillerie beschoten. Keizer Napoleon, die zich bij dat leger bevond, besloot te capituleren. Enige tijd later capituleerde ook de vesting Metz.


Frankrijk had geen leger meer. Maar in Parijs was na het bericht van Sedan de republiek uitgeroepen en in een roes van nationalisme werd een comité van nationale verdediging gevormd. Herinneringen aan de glorieuze republiek van 1792 speelden daarbij een grote rol. Zo moesten de Duitsers Parijs belegeren, in de koude wintermaanden van 1870-1871. Een heldhaftige waanzin.
De slecht bewapende ongeorganiseerde ontzettingslegers faalden. Eind januari 1871 capituleerde Parijs. Er werd een Nationale Vergadering gekozen,die in Bordeaux bijeenkwam. Die accepteerde Duitse vredesvoorwaarden: de betaling van een oorlogsschatting van 5 miljard francs en afstand van Elzas-Lotharingen op de vesting Belfort na. Keizer Louis Napoleon III werd als krijgsgevangene opgesloten in de Wilhelmhöhe bij Kassel. Na zijn vrijlating ging hij in ballingschap naar..... Groot-Brittannie, de aartsvijand van zijn oom, waar hij in 1873 stierf.

Frankrijk (1871-1914); Pruisen (1871 - 1900)


Gemaakt: 16-10-04