10.532

Uitgaan in de Nes

Amsterdam (1800 - 1850); Amsterdam (1850 - 1900)
De Nes groeide aan het eind van de 19e eeuw uit tot een geliefd uitgaanscentrum met café-concerts, café-chantants, tingeltangels, jeneverkroegen en danshuizen. Er waren ook verschillende theaters, zoals het Grand Salon des Variétés (1839), het oudste variété-theater van Amsterdam. Een popperig klein, maar gezellig theater, met een klein toneel, een orkestbak met  plaats voor acht muzikanten, een parterre en twee galerijen. In de Nes zaten verder nog Theater Tivoli (1868),  eveneens een huiselijk, gezellig theater, met diep rode wanden, bezet met spiegels en een glazen dak. Geen smalle banken om op te zitten, maar gewone stoelen. Er werden kluchten en blijspelen opgevoerd en ook vaudevilles

In de tweede helft van de 19e eeuw werden café-concerts, als Frascati, het Grand Café Concert (1865) en Victoria (1870) populair, vooral bij het "beschaafde" publiek. 

 

In 1884 maakte de nieuwe eigenaar van Theater Tivoli een variété-theater en ook grand-café Victoria werd tot variété-theater omgebouwd. Later ging het met Theater Victoria snel bergafwaarts. De animeerdames werden steeds meer dé grote trekpleister. Uiteindelijk werd het theater verkocht en gesloopt. Aan het eind van de 19e  eeuw kwamen er in de Nes steeds meer cafés waar artiesten optraden. De drankomzet kwam echter op de eerste plaats. 

Omstreeks 1900 raakte de Nes als uitgaansbuurt in verval. Het betere publiek begon de straat te mijden. Waar eens het vermaaksleven had gebloeid kwamen kantoren. 's Avonds maakt de staat nu een uitgestorven indruk. 

laatst bijgewerkt: 03-08-02

colofon