7304

 Lage Landen (1531-1555)

Lage Landen (1515-1531)

Na de dood van Margaretha van Oostenrijk (Savoye) in 1530 werd Karels jongere zuster Maria van Hongarije landvoogdes over de Nederlanden.

Karel van Gelre en zijn opvolger zetten de strijd nog een aantal jaren voort. Uiteindelijk werd Gelre een deel van het Habsburgse rijk (1543). Samen vormden de 17 gewesten in de Nederlanden een deel van het Duitse rijk, maar in wetgeving, bestuur en rechtspraak waren zij geheel zelfstandig. 

Maria wilde de 17 gewesten meer tot eenheid brengen. Daardoor kwam zij wel in botsing met de oude privileges, waaraan de steden met hand en tand vasthielden. Maar daar stoorde zij zich niet aan. Met harde hand trad zij op tegen de stad Gent, waar de burgers weer eens in opstand waren gekomen. 

De stad moest al haar oude privileges afstaan en een hoge geldboete betalen. Bovendien bepaalde Maria dat zij voortaan de leden van het stadsbestuur zou benoemen. Om de stad beter in bedwang te kunnen houden werd er een sterk kasteel gebouwd. 

De meningen over haar houding tegenover de Hervorming zijn verdeeld. Volgens de een was zij tolerant, zelfs tegenover hervormers bijna meegaand; maar volgens anderen heeft ze uitsluitend de Habsburgse belangen gediend en nauwgezet uitgevoerd wat van keizer Karel V werd verlangd, ook wat betreft de uitvoering van de strenge plakkaten

In 1543 werd Karel V heer van alle 17 Nederlandse gewesten. 

In 1555 hield Karel V op met regeren. Hij was pas 55 jaar, maar zag er door zijn zware leven uit als een vermoeide, oude man. Bij zijn afscheid leunde hij op een flinke, jonge prins uit Duitsland: 
Willem van Oranje, die later veel voor de Nederlanden zou gaan betekenen. 

Lage Landen (1555-1559)

laatst bijgewerkt: 31-07-02

colofon