4620 Noord-West-Afrika (Marokko) (698 - 1056)
Koninkrijk Numidië en Mauretanië (40 - 786) Het rijk der Omayaden (661 - 755)

Na het vertrek van de Vandalen werd Noord-West Afrika (Marokko) door onafhankelijke Berbers beheerst tot ca. 698, toen het land door de Omayaden werd veroverd en overging naar de Islam Officiëel was Noord-Afrika vanaf dat moment onderhorig aan de Omayaden-kalief van Damascus: Abdelmalik. Zijn zetbaas in Tunesië, Oukba beni Nafih zond de berber Tariq (Tarik) ben Ziyad (naar wie Gibraltar, verbastering van het Arabische Djebel Tarik, berg van Tarik is genoemd met een leger in wat schepen naar Spanje. Daar moest hij zijn schepen in brand steken, zodat zijn mannen niet terug konden keren en Tarik Zuid Spanje (al Andalous) veroverde. Vanaf 711 viel nu ook Spanje officieel onder het gezag van de de Omayaden-kalief van Damascus. Overal was verzet tegen de Arabische verovering. Berberhoofdstad Anfa (later Casablanca genoemd), werd het centrum van de vrijheidsstrijd. 

Nadat de Abbasiden in 750 de macht hadden gegrepen wist één lid van de Omayaden-familie, Abdelrahman, kleinzoon van de Omayyaden-kalief Hisham, de gewelddadige machtswisseling te overleven. Onder de Abbasiden, die nu het kalifaat claimen, wordt een nieuwe hoofdstad in centraal Mesopotamië gebouwd: Baghdad.
Ondertussen zwierf de kleinzoon van Omayaden-kalief Hisham enkele jaren door Noord Afrika. In Cordoba wist hij het volk ervan te overtuigen dat hij oudere claims op het kalifaatschap had dan de Abbasiden-kalief van Bagdad. De Abbasiden lieten hun afstamming teruggaan op een oom van de profeet Mohammed. Vanaf dat moment waren de Andalusische Ommayaden de rivalen van de Kalief van Bagdad en kende de Islam twee kaliefen.

Rond 740 kwamen de Berbers, een van de Moorse stammen, in opstand. Er ontstond een machtsstrijd tussen de diverse Moorse en Arabische facties. Dit duurde tot ongeveer 756. Abd al-Rahman I (755 - 788), de enige overlevende van de dynastie van de Omayaden, die net in Damascus waren afgezet door de Abbasiden, wist de diverse groepen te verenigen, en stichtte het emiraat van Córdoba

De Idrissieden (786 - 920)

Idris I (789-793)

In 786 ontsnapte Idris I aan de massamoord door de Abbasieden op zijn familie en vluchtte naar Marokko, waar men al die religieuze haarkloverij tussen de twee rivaliserende kalieven zat was. Hij brak Marokko los van het Andalusische kalifaat, riep de onafhankelijkheid uit en stichtte de Idrissieden-dynastie. Hij stichtte de stad Fez. In 791 werd Idris l door de Abbasieden-kalief in Bagdad vergiftigd. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Idris II

Het graf van Idris I in Moulay Idriss ten noorden van Meknes is nog steeds een van de belangrijkste heilige plaatsen in Marokko.

Rechts: Moulay Idriss

Idris II Al-Saghir (793-828)

Idris ll wist de verschillende Berberstammen te verenigen en verlegde de grenzen ver naar het zuiden. Fès (met de grootste moskee van Marokko: de Kairaouïne) werd de hoofdstad van het nieuwe Marokko. In 808 besloot Idriss II van Fez een militaire basis te maken door de stad van muren te voorzien.Na zijn dood viel het rijk uiteen in kleine vorstendommen.
Ondanks hun korte heerschappij worden de Idrissieden beschouwd als de grondleggers van het onafhankelijke Marokko en tevens de ware verspreiders van de Islam daar. Het graf van Idris I in Moulay Idriss is nog steeds een van de belangrijkste heilige plaatsen in Marokko. Gedurende de regering van Idriss II werd de stad een opvangcentrum voor (politiek-religieuze) vluchtelingen uit Andalusië (Zuid Spanje) en Kairouan (Tunisië). Idriss II was wars van elke vorm van fanatisme en verwelkomde iedereen die om welke godsdienstige reden ook achtervolgd werd. Hij stierf in 828, maar zou nog een grootste carrière als sint (Sidi Moulay Idriss) maken. Dit nadat in 1437 zijn graf werd teruggevonden en tot nationaal Marokkaans heiligdom uitgroeide.

Mohamed (828-836)
Ali I (836-849)
Yahya I (849- ?)
Yahya II (?)
Ali II (?)
Yahya III (? - 904)
Yahya IV (904-922)
el-Hassan (922-926)

Na el-Hassan volgde aansluiting bij de in Egypte zetelende shia-Fatimiden (926-1078) 

Links: de leerlooierwijk in de stad Fez
Het rijk van de Almoraviden (1056 - 1147)

Gemaakt: 29-09-05

colofon