5376

Graafschap Kennemerland - Floris l (1049 - 1061)

Graafschap Kennemerland (1039-1049) Amstel- en Waterland (1000-1100)
Bij zijn sneuvelen was Dirk lV kennelijk nog jong en vermoedelijk nog ongehuwd. Omdat hij geen wettige kinderen had, volgde zijn jongere broer Floris l (1049-1061) hem op. Deze trad al spoedig daarna (1050 of 1051) in het huwelijk met Geertruid van Saksen, dochter van Bernard ll, hertog van Saksen (1011-1059) en Elika van Schweinfurt. Het was niet alleen een voornaam huwelijk, maar vooral een politieke verbintenis. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren, Dirk, Floris en Bertha. Bertha trouwde later met koning Filips l van Frankrijk

Over het bewind van Floris l is weinig bekend. Hij ontleende zijn gezag rechtstreeks aan dat van de Duitse keizer. Hij zou een vechtlustig en roemrijk man zijn geweest. Hij deed een grote schenking van land in Delfland aan de abdij van Egmond. 

Links: Geertruide van Saksen en haar zoon Dirk V die samen met zijn stiefvader de eilanden bij Zuid-Holland aan de bisschop van Utrecht wist te ontfutselen.

Graaf Floris l muntte in de nieuw aangelegde burcht (donjon) bij de kleine nederzetting die omstreeks 1000 was ontstaan aan de zuidelijke oever van de Rijn bij het punt waar de Oude en de Nieuwe Rijn samen kwamen en de kruising van de oorspronkelijke Romeinse limesweg, die van west naar oost langs de Rijn liep en de belangrijke weg van het zuiden naar het noorden. In deze houten burcht konden de vroegste bewoners van Leiden een veilig heenkomen vinden voor aanvallen van vijandelijke legers en voor het stijgende water. 

De militaire bevelhebber bekleedde van oudsher allerlei bestuurlijke en juridische functies in het gebied van het latere Leiden. Verder zorgde ook de regelmatige aanwezigheid van de graaf van Holland voor een toename van het aantal inwoners in het gebied langs de Rijn. Zijn grafelijke hoeve (curtis) stond in de buurt van waar nu het Gravensteen staat. De vroegste bewoners van Leiden hoogden de walkanten op met huisvuil en mest, waardoor er een dijk ontstond, zodat ze minder last hadden van het regelmatig stijgende water. langs deze dijk bouwden de vissers en handelslieden hun houten huizen. 

Over de omvang van het graafschap hebben we geen directe gegevens, maar we mogen veronderstellen dat graaf Floris l zijn invloed verder oostwaarts heeft uitgebreid. Na een gewonnen strijd bij Hemert (nu Nederhemert) in de Bommelerwaard werd hij op 28 juni 1061 vermoord door de graaf van Kuik, die werd geassisteerd door enkele helpers. Naar overlevering op het moment dat hij vermoeid door de strijd onder een boom lag te rusten. Deze moord werd waarschijnlijk op aandringen van de bisschop van Utrecht gepleegd.

Floris l werd in de abdijkerk van Egmond bijgezet. Zijn weduwe bleef achter met drie kinderen, waarvan de jongste niet lang na zijn vader op ca. 1,5 jarige leeftijd overleed. Dit kind dat naar zijn vader Floris was genoemd, werd aan zijn hoofdeinde bijgezet.

Links: De graaf op de valkenjacht

Floris l werd opgevolgd door zijn zoon Dirk V (1061-1091).

Graafschap Kennemerland (1061-1091)

laatst bijgewerkt: 26-07-02

colofon