Toen Astyages (de koning van Medië) zich ± 550 v. Chr. gedwongen voelde om zijn vazal tot de orde te roepen was het te laat. Astyages had al te veel gezag verloren om zijn eigen leger te bevelen. Een Babylonische kroniek schreef: "Astyages riep zijn soldaten bijeen en trok op tegen Cyrus, koning van Ansjan, om de strijd met hem te binden." De legers ontmoetten elkaar op de hoge troosteloze vlakte van Murghab, 600 km ten zuiden van de Medische hoofdstad Ecbatana, in de buurt van de Perzische nederzetting Pasargadae. Er werd echter weinig gevochten: "Het leger Astyages rebelleerde tegen hem en leverde hem in boeien over aan Cyrus." Tegelijk met hun koning gaven de Meden hun hoofdstad Ecbatana over.
Het leven van Astyages werd gespaard en Ecbatana bleef - hoewel het werd beroofd van de koninklijke schatten - welvarend. Voor de buitenwereld kwam het Medische rijk feitelijk niet ten val, maar ging het alleen om een bestuurswisseling die zich had voorgedaan. De Perzen ontleenden veel van waarde aan de Meden, zoals hun goedgeorganiseerde leger en hun ideeën over het koningschap dat de nadruk legde op koninklijk ritueel en protocol.
Met het aan de macht komen van Cyrus ll en de nederlaag van de Medische heerser Astyages was er een eind gekomen aan het sinds 585 v. Chr. bestaande machtsevenwicht tussen Medië, Babylonië en Lydië Perzische Rijk (600 - 559 v. Chr.).
Perzische Rijk (547 - 529 v. Chr.)
laatst bijgewerkt: 21-08-04
colofon
|