2513

Europa (600 - 500 v. Chr.)

Europa (700 - 600 v. Chr.) ; Germanen (West-Germanen ; Oost-Germanen)
De Kelten bewonen een groot deel van West-, Midden- en Oost-Europa. Zij hadden zich ook gevestigd op in Brittannië. Het westen van het Iberische schiereiland werd eveneens bewoond door een aan de Kelten verwante stam. Zij hadden maar weinig contacten met de rest van Europa. In Noord-Italië, in het huidige Lombardije en misschien nog zuidelijker, hadden zich eveneens Keltische stammen gevestigd. Dit blijkt uit onderzoek naar de zogenaamde Lepontische inscripties, die dateren uit het einde van de 6e eeuw v. Chr. Zij waren geschreven in lettertekens, afgeleid van het Etruskische alfabet. Deze Noorditaliaanse Keltische stammen waren de eerste Kelten die hun taal op schrift stelden. 
Door voortdurende invallen van steppevolkeren uit Zuid-Rusland (Scythen en Kimmeriërs) en door de intensieve handelscontacten met Griekenland, Etrurië en - vooral via Massilia (Marseille) - met de Griekse koloniën onderging de Hallstatt-cultuur op den duur grote veranderingen. Van de Scythen nam men, behalve de ornamentiek en de vorm van de gebruiksvoorwerpen, ook de gewoonte over, vorsten en lokale heersers in rijke graven bij te zetten. Wapens, paardentuig, wapenrusting en complete wijnserviezen van brons, zoals kannen, schalen en mengvaten, vormen de rijke inventaris van deze zgn. vorstengraven. Deze werden mogelijk geruild tegen huiden, zout, gezouten vlees en wellicht ook slaven. 

Een groot deel van het Iberisch schiereiland, vooral het zuiden en oosten van Spanje tot aan de Languedoc in Frankrijk, werd bewoond door de Iberiërs, die zich al ± 3000 v. Chr. vanuit Noord-Afrika in dit gebied hadden gevestigd. Uit de 6e eeuw v. Chr. dateren van dit volk de eerste tekenen van een herkenbare beschaving.

In Zuid-West-Iberië smolten de Tartessiërs samen met de Phoeniciërs.

 Europa (500 - 400 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 27-08-03

colofon