2762

Macedonië (336 - 334 v. Chr.)
Alexander de Grote

Thracië en Macedonië (400 - 336 v. Chr.)
Lang heeft Philippos van Macedonië niet mogen regeren. In 336 v. Chr. stierf hij en zijn zoon en opvolger, Alexander, was nog maar pas 20 jaar oud. De vorsten die Philippus onderworpen had, dachten dat zij zich nu gemakkelijk van de Macedonische heerschappij konden bevrijden. Thebe kwam het eerst in opstand. Alexander reageerde direct. Hij liet zijn soldaten de stad innemen, de hele bevolking uitmoorden en tenslotte de stad grondig verwoesten. Daarna durfde geen enkele stad in Griekenland meer tegen Alexander in opstand te komen. Alexander rekende ook af met de Triballiërs, die tot dan toe zelfstandig waren gebleven.
 Na Philippus' dood was de Macedonische schatkist leeg. De Perzen, die altijd bekend hadden gestaan om hun fabelachtige rijkdom, stonden er op dat moment niet sterk voor. Alexander verzamelde een enorm leger van Griekse en Macedonische soldaten en liet zich in de lente van 334 v. Chr., vergezeld van ongeveer 35.000 Macedoniërs en Grieken, over de Hellespont, de smalle waterweg tussen Griekenland en Azië, zetten. Binnen tien jaar permanente strijd zou hij het hele Perzische rijk veroveren en en de Griekse overheersing uitgebreid tot aan het noordwesten van India. Met hem zou het eerste wereldrijk worden geboren, bestuurd door een Europees vorst en werd Europa het middelpunt van de westerse beschaving. 

Het is niet precies zeker waarom Alexander zoveel gebieden wilde veroveren. Had hij behoefte aan eer, macht en avontuur? Of was het een ineens opkomend verlangen, één van de vlagen en grillen die wel vaker bij Alexander voorkwamen,  zoals de vlaag van verstandsverbijstering bij de vernietiging van Thebe. Deze karaktertrek zou een erfenis zijn van zijn moeder Olympias. 

Bij Alexander is er het gevoel dat hij het werk waarmee zijn vader begonnen is af moet maken. Hij neemt veel van zijn vader over, zoals de strategie en de bewapening van zijn leger en de besturing van het land. Wel maakt hij als het mogelijk is deze punten beter.  
Een volgende reden is het idee dat met het Helleens Verbond is ontstaan, namelijk dat heel de wereld gehelleniseerd moest worden en het Perzische rijk veroverd moest worden. Alexander dacht dat hij bijna onverslaanbaar was, omdat hij een afstammeling van Herakles en Achilles was, en hij dit dus makkelijk zou kunnen doen.  Alexander had toen hij nog les kreeg van Aristoteles veel sprookjesachtige verhalen te horen gekregen over Perzië. 
Het leek hem verschrikkelijk mooi om dat land waar zoveel mooie verhalen over waren in zijn bezit te hebben. Alexander was tevens een groot liefhebber van de Ilias, de door Homerus opgeschreven heldendaden van Herakles, de voorvader van Alexander. Op zijn veldtocht nam Alexander zelf ook geschiedschrijvers mee om een Ilias over hem te schrijven. 
Als Alexander Perzië in zou nemen zou hij ook meer door de 'echte' Hellenen als Helleen geaccepteerd worden. Alexander wou het Perzische rijk vernietigen en de Aziatische Hellenen bevrijden, waar zijn vader vaak iets anders voor ogen had, namelijk het creëren van een bufferzone door alleen de gebieden te veroveren die hij nodig had, in plaats van het hele Perzische rijk. Ook zou hij in het rijke Perzië zijn macht, roem en aanzien en vooral ook zijn kapitaal kunnen verrijken. Alexander weet nog niet eens precies hoe hij het gaat doen, maar dat het hem gaat lukken daar is hij zeker van.

Boven : foto uit een scene van de film Alexander

Alexander huw met de 13-jarige Bactrische prinses Roxane, de beeldschone dochter van Oxyartes.

Begin van Alexanders veroveringstocht (434 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 21-08-02

colofon