3937

Westelijke en Oostelijke Jin (Chin)-dynastie (265 - 420)

Periode van de Drie Koninkrijken (220 - 265 n. Chr.)

In 264 had de machtige generaal Sima Yan de keizer van Wei afgezet en zijn eigen Jin-dynastie uitgeroepen. Hij heerste nu over het rijk Wei en het door Wei in 263 veroverde rijk Shu.

In 269 begon zijn legeraanvoerder Yang Hu in het zuiden, met voorbereidingen voor de invasie van het koninkrijk Wu, door opdracht te geven tot het bouwen van een vloot en het trainen van mariniers in Sichuan (onder bevel van Wang Jun). 

Toen vier jaar jaar later de laatste grote generaal van Wu Lu Kang, overleed zonder een geschikte opvolger, vond in de winter van 279 het geplande Jin-offensief plaats. Sima Yan begon vijf gelijktijdige aanvallen langs de rivier Yangzi, van Jiankang tot Jianglin, terwijl de vloot van Sichuan stroomafwaarts naar de provincie Jing voer. Onder druk van een zo grote aanval bezweken de legers van Wu en  in de derde maand van 280 viel Jiankang, waarmee een eeuw van bloedige conflicten werd afgesloten en het hele Chinese gebied weer was herenigd onder één centraal gezag, die van de Westelijke Jin-dynastie, maar dit was slechts voor korte duur. Noch het heersershuis van Wei, noch dat van de Jin waren opgewassen tegen de macht van de grote aristocratische clans die de hoogste posities in het rijk monopoliseerden en tegen de daarmee verbonden militaire facties. 

Links: Sima Yan, de eerste keizer van de nieuwe Jin-dynastie (280 - 420) 

Keizer Sima Yan regeerde tot 290 en kreeg de postume naam Wu Di. Opnieuw braken opstanden uit om de macht in het centrum, die leidden tot een toestand van totale burgeroorlog. De periode tussen 304 en 439, wordt ook wel de periode van de Zestien Koninkrijken genoemd. Tijdens deze periode van grote politieke verwarring trokken meer dan een miljoen noordelijke Chinezen naar het zuiden om de verwoestingen te ontvluchten. 

In de Oorlog van de Acht Prinsen (291-306) tussen leden van de familie Sima de heersersfamilie van de Chinese Jin. De oorlog kenmerkte zich door bloedige veldslagen en betekende voor noord China het begin van een langdurige economische crisis. De Jin raakten militair zo verzwakt dat zij niet konden verhinderen dat nomadische ruitervolkeren uit het noorden en westen eigen staten begonnen te vestigen in noord China. Dit betekende het begin van de Periode van de Zestien Koninkrijken‎ en leidde tot de vernietiging van de westelijke Jin.

 

Tot 311 was de hoofdstad van het rijk Luoyang. In dat jaar werd keizer Huai door soldaten van Han Zhao, een van de zestien koninkrijken, gevangengenomen. Hierna werd de hoofdstad verplaatst naar Chang'an, van waaruit keizer Min vier jaar regeerde.

Bij het dorp Xincheng, 20 km ten noordoosten van Jiayuguan, werden in 1972-73 meer dan 13 graftombes uit de Wei (220-265) en Westelijke Jin-dynastie (265-316) ontdekt. In de grafkamers (Xincheng Wei Jin Mu (Wei-Jin graftombes) zijn meer dan 600 goed bewaard gebleven muurschilderingen aangetroffen die het dagelijks leven afbeelden. Eén van de tombes wordt de Xincheng Ondergrondse Galerie (Xincheng Dixia Hualang) genoemd.

In de vroege vierde eeuw maakten "barbaarse" veroveraars uit de grensgebieden (de Hunnen, door de Chinezen aangeduid met Hsiung-Nu (Xiongnu)) gebruik van deze chaos. Zij drongen het keizerrijk binnen en maakten zich meester van geheel Noord-China. In dit gebied stichtten de Hsiung-Nu de staat Han Zhao. In 316 veroverde Han Zhao in de Oorlog van de Acht Prinsen de hoofdstad van het Jin-rijk Chang'an en namen de Jin-keizer Min gevangen, die vervolgens werd geëxecuteerd. Naar men zegt heeft deze strijd dertigduizend levens gekost.

rechts: schildering in de Wei-Jin graftombes in Xincheng

Een deel van de Jin-hofhouding en de families, die voortkwamen uit de voormalige Han-elite waren daarvoor al naar het zuiden gevlucht en had zich gevestigd in de stad Jiankang, nabij het huidige Nanking ten zuidoosten van Luoyang en Chang'an. Toen het nieuws van de val Changán bereikte werd in deze stad in 317 het hof van Jin opnieuw gevestigd, onder de Prins van Longya. Belangrijke plaatselijke families als Zhu, Gan, Lu, Gu en Zhou onderschreven zijn proclamatie als keizer Yuan van de Oostelijke Jin Dynastie (317-420). Hoewel in het gebied rond Nanking tot op de dag van vandaag een eigen dialect wordt gesproken, het Wu, spreekt de bevolking in en direct buiten deze stad een variant van het Noord-Chinees. Dit vindt zijn oorsprong in de vlucht van noordelijke politieke en bestuurlijke elites naar Nanjing.

Links: Aardewerk vrouwenfiguur uit de Oostelijke Jin-dynastie, opgegraven in een graftombe bij Xishanqiao in Nanjing in 1960

Gedurende de 104 jaar van haar bestaan werden de Oostelijke Jin geplaagd door militaristische leiders en crises. Het overleefde opstanden door Ang Dun en Su Jun. Huan Wen overleed in 373 voordat hij zichzelf tot keizer had uitgeroepen. De Slag van Fei werd een overwinning van de Jin onder een kortdurende samenwerking tussen Huang Chong, broer van Huan Wen en de Eerste Minister (Keizerlijke Secretaris) Xie An. Huan Xan, zoon van Huan Wen, veranderde de naam van de dynastie in Chu. Zijn regering werd omvergeworpen door Liu Yu, die opdracht gaf tot de ophanging van de geïnstalleerde, maar achterlijke keizer An

De laatste keizer Gong, broer van keizer An, werd in 419 geïnstalleerd. Met de troonsafstand door keizer Gong in 420 ten gunste van Liu Yu, daarna keizer Wu, begon het tijdperk van de Song dynastie en de Zuidelijke dynastiën.

Zuidelijke en Noordelijke dynastieën (386 - 589)

Laatst bijgewerkt: 28-06-07

colofon