540

Creodonten (Hyaenodon)

  Carnivoren Miaciden Creodonten

Uit de Miaciden ontwikkelden zich in het Vroeg-Tertiair de Creodonten (Creodonta), Hondachtigen, Beren en Kleine Beren

Creodonten waren in die tijd de dominante carnivoren, alvorens te verdwijnen uit de fauna in het Laat-Mioceen. Binnen de groep Creodonta ontwikkelden zich een groot aantal uiteenlopende vormen variërend van dieren ter grote van een wezel tot dieren met het formaat van een beer. De Creodonta bezaten ten opzichte van moderne carnivoren kleinere hersenen bezijdens andere afwijkingen betreffende het skelet. Het waren kleine dieren van ongeveer dertig cm hoog. De Creodonten hadden nogal zware vormen, ze stonden laag op hun poten en waren half-zoolgangers. Ze hadden wel reeds klauwen die de komst van de carnivoren aankondigden. De eerste zoogdieren die bekend zijn uit deze periode, waren anatomisch gezien zeer verschillend van de zoogdieren die we nu kennen. In het Eoceen verdwenen zij weer en werden vervangen door de spleetvoetige Carnivoren. Deze hadden sterke scheurkiezen die beter ontwikkeld waren dan die van de Creodonten.

De kleinere soorten hebben waarschijnlijk in kuddes gejaagd, vaak 's nachts en maakten gebruik van hun krachtige kaken om botten te kraken, terwijl de grotere , even groot als kleine neushoorns, vermoedelijk alleen gejaagd hebben. de tanden van de mannetjes zijn op een bepaalde manier afgesleten, zoals ook het geval is bij hedendaagse dieren die een knarsend geluid maken om hun tegenstanders te intimideren. 

Tot de Creodonten behoorde de Hyaenodon. De Hyaenodons waren uiterst succesvolle roofdieren. Hun schedelstructuur laat zien dat zee erg goed ontwikkeld reukvermogen hadden. 

Fossielen van de Hyaenodon komen veel voor in de Hsanda-formatie van Mongolië en zijn ook te vinden in Noord-Amerika. De naam Hyaenodon betekent "uitgerust met hyenatanden" De schouderhoogte van dit dier liep uiteen van 30 cm. tot 1,4 meter. De grootste soort was de Hyaenodon Gigas

Laatst bijgewerkt: 10-10-02

colofon