1314

Jericho 

Kanaänitische steden; Prekeramisch Neolithicum A (9500 - 8300 v. Chr.)

Sommige nederzettingen groeiden aan eind van het 8e millennium uit tot steden, waaronder Jericho op de Westelijke Jordaanoever, de oudste bekende nederzetting, die al voor 9000 voor Chr. was ontstaan, dus kennelijk voor de uitvinding van de landbouw. De vroegste nederzetting bevond zich bij het tegenwoordige Tell es-Sultan of Tell Sultan op enkele kilometers afstand van de huidige stad. 
De opeenvolgende lagen van bewoonde grond die in de loop der tijd op elkaar waren gebouwd, lagen op een heuvel, zoals dat wel meer bij nederzettingen in het Midden-Oosten en Klein-Azië gebeurde (Mureybet en Buqras aan de Eufraat, Ramad bij Damascus, El Kown bij Palmyra, Al-Beidha bij Petra en Çatal Hüyük in Anatolië). Deze neolithische nederzettingen bestonden gelijktijdig en bevonden zich op een gelijksoortig technologisch niveau. Tussen 8350 en 7370 v. Chr. was er een nederzetting ontstaan van 4 hectare, omringd door een stenen muur met een ronde stenen toren in het midden van één van de muren. Binnen de muren stonden ronde huizen van kleistenen. 

 

De bewoners verbouwden graan en maakten jacht op wilde dieren. Voorwerpen uit deze stad, onder andere met gips versierde schedels, zijn te zien in het museum van Amman. Na 7370 domesticeerden de bewoners schapen. Er ontstond toen een cultus waarbij menselijke doodshoofden werden bewaard, waarvan in sommige gevallen gelaatstrekken en ogen gereconstrueerd zijn.

Jericho ligt in het Jordaandal. Het Jordaandal is een gedeelte van de grote slenk in de aardkorst, welke begint in het noorden bij het Hermongebergte, zich uitstrekt naar het zuiden tot de golf van Akaba (Eilat) en vervolgens verder gaat door Kenia, Tanzania naar Mozambique. Het laagste gedeelte hiervan is de omgeving van de Dode Zee, tevens de laagste plaats op aarde, nl. 387 meter onder de zeespiegel. Over een afstand van slechts 40km vanaf de heuvels van Jeruzalem, daalt men 1200 meter af naar de Jordaanvallei. De reis kan verschijnselen geven als tijdelijke doofheid, oorsuizen e.d. door het enorme verschil in luchtdruk. 

De Jordaanvallei is praktisch een tropisch gebied. Jericho met zijn vele tuinen ziet er uit als een groen tapijt temidden van de bruine, zongeblakerde woestijn van de Jordaanvlakte. Reeds in de grijze oudheid was Jericho bekend om zijn vruchtbare grond, zijn waterbronnen, zijn sinaasappels, bananen en dadels. In oeroude tijden werd Jericho 'de palmstad' genoemd. 

In de winter heeft Jericho een heerlijk klimaat, en in de lente is de lucht vol van de welriekende geur van ontelbare bloemen, maar in de zomer is het er erg heet en droog. Jericho is door zijn vruchtbare bodem een bakermat van beschaving geweest die reeds terug gaat tot vele duizenden jaren vóór Chr. Het is volgens de onderzoekers de oudste stad ter wereld die tot nu toe ontdekt is.

De eerste archeologische opgravingen van de plaats werden gedaan door Charles Warren in 1868. De Oostenrijkers Ernst Sellin en Carl Watzinger deden opgravingen bij Tell el-Sultan en Tlul ABu el-'Alayiq, tussen 1907 en 1909 en nin 1911. John Garstang van de Britse school voor Archeologie deed opgravingen tussen 1930 en 1936. Uitgebreid onderzoek met behulp van moderne technieken werden gedaan door miss Kathleen Kenyon tussen 1952 en 1958. (z. ook Kanaän (2000 - 1300 v. Chr.)

Het eindresultaat was de ontdekking van de oudste aardlagen met restanten van een menselijke beschaving. Uit de opgravingen blijkt dat Jericho in haar tienduizendjarige geschiedenis twintigmaal verwoest en weer opgebouwd werd. Voorwerpen, die gevonden waren werden onderzocht en hun ouderdom werd zo mogelijk vastgesteld. Ruïnes van steden die in het lange tijdsverloop elkaar opvolgden, vormden de kunstmatige heuvel, ongeveer 25 meter hoog met een oppervlakte van 10 aren. Op de rotsbodem hier ontdekte men een zeer interessante neolithische toren gebouwd van stenen en modder met een van beneden naar boven opengewerkt centrum, waarin zich 22 goed gebouwde en bewaard gebleven treden bevonden. 

Ondanks zijn veel oudere geschiedenis wordt Jericho pas bekend in de geschreven geschiedenis in de 13de eeuw voor Christus met de aankomst van de Israëlieten bij het beloofde land. Jericho was de eerste stad ingenomen door de stammen van Israël, nadat zij door de Jordaan waren getrokken (Jozua 6).
laatst bijgewerkt: 10-07-08

colofon