3002

De stad Rome (700 - 600 v. Chr.)

Rome (700 - 600 v. Chr.)

Het is duidelijk dat de dorpen op de heuveltoppen te overbevolkt werden om er nog aangenaam te wonen, want in de volgende fase (ca. 700 v.C.) werden de heuvelhellingen geleidelijk bewoond en men bouwde hutten op de oudere graven die zich daar reeds bevonden. Op den duur bezette men de ruimten tussen de heuvels, met inbegrip van die welke nadien het Forum Romanum en het Forum Boarium werden. Opgravingen in de laatste streek bewijzen de juistheid van de overlevering dat dit vroeger een moeras was geweest. Het was duidelijk dat deze streek was drooggelegd voordat men er ging wonen.
De grondplannen van hutten kunnen uit in de rots gehouwen gaten worden afgeleid en de opbouw uit gegevens, ontleend aan de hut-urnen. Op de Palatinus zijn sporen van hutten gevonden waarvan de achterkant diep in de rots was uitgehouwen. De vloeren warren van aangestampte aarde en door de deur waren dikwijls kleine door palen gedragen portalen.
De archeologie heeft ons eveneens enig inzicht verschaft in de voeding van de hutbewoners : druivenpitten worden niet voor het laatst kwart van de 7de eeuw v.C. gevonden, hetgeen aanduidt, dat er voordien geen druiventeelt in Latium bestond. Olijven schijnen in dezelfde tijd te zijn ingevoerd  en het is mogelijk dat beide onder Etrurische invloed in Latium terechtkwamen. De Etruriërs schijnen de schakel te hebben gevormd tussen de Griekse en de Voorstedelijke beschaving in Rome.

Gedurende het tijdperk van Etruskisch bewind wijzigde Rome zich van een groep hutnederzettingen tot een werkelijke stad. De hutten werden vervangen door rechthoekige huizen, opgetrokken uit gepleisterde leemsteen die op stenen funderingen rustte. De hutten in het forum werden met de grond gelijk gemaakt en over hun overblijfselen werd een plaveisel van kiezelstenen gelegd. Men bouwde monumentale tempels en heiligdommen van hout, dat met terracotta decoraties werd bekleed. De gebouwen waren eerst van bescheiden afmetingen, maar bereikten hun hoogtepunt in de tempel van Jupiter Optimus Maximus op de Capitolinus.



Tullius Hostilius (673-641), die de stad Alba Longa had veroverd, dwong de inwoners van deze stad zich te vestigen op de heuvel Caelius. Hierdoor nam het aantal inwoners in korte tijd snel toe.

Naar deze koning werd het eerste Romeinse Senaatsgebouw genoemd: de Curia Hostilia.

Ancus Marcius (641-616), zijn opvolger, zou eveneens de bewoners van de door hem overwonnen Latijnse steden naar Rome hebben gevoerd. Hij zou - om hen te kunnen onderbrengen - de nederzetting sterk hebben vergroot en versterkt. Rondom de Aventinus liet hij een verdedigingsgracht (de Fossa Quiritium) 

± 625 v. Chr. werd het dal tussen het Capitolium en Palatium met huizen volgebouwd. Er werd ook een marktplein aangelegd: het Forum Romanum.  Aan dit plein werden de tempel van Vesta en het Huis van de Vestaalse Maagden gebouwd, de residentie van de priesteressen die ervoor zorgden dat het heilige vuur van Vesta, de godin van het huishouden, altijd bleef branden.
Over de Tiber werd een houten brug (de Pons Sublico) gebouwd die in tijden van oorlog gedemonteerd kon worden (Pons Sublicius).  Aan de Tiber werd een haven gebouwd. Deze beide verrichtingen duiden op een uitbreiding van de handel in die dagen. De rivier de Tiber was goed bevaarbaar en bij de monding lagen zoutpannen. Het zout dat daar werd gewonnen, werd gebruikt om handel te drijven. 
Onder Tarquinius Priscus (616-579), de eerste Etruskische koning van Rome, kwam Rome tot grote bloei kwam en uitgroeide tot een een echte stad. Als teken van Romes hegemonie begon hij aan de bouw van een grote tempel op de heuvel Capitolinus (Capitool), gewijd aan Jupiter (Jupiter Capitolinus), "opgericht op de plaats, waar vele altaren van de goden en mindere godheden hadden gestaan, die voor de nieuwe tempel het veld hadden moeten ruimen."

Andere door begonnen projecten waren onder meer de aanleg van het Circus Maximus in het smalle dal tussen de heuvels Palatium en Aventinus en de constructie van het grote rioleringsysteem (Cloaca Maxima) om de dalen te draineren. Het Circus Maximus zal in die tijd niet veel meer zijn geweest dan een paar rijen houten banken langs de hellingen.

laatst bijgewerkt: 01-05-07

colofon