3102 Jupiter
Zoals Zeus bij de Griekse Goden was er ook een oppergod bij de Romeinse goden: Jupiter. Hij was een luchtgod met als symbolen (herkenningstekens) de adelaar en de bliksemschicht. Jupiter leek erg veel op de Griekse god Zeus. Volgens de Romeinen woonde Zeus in de grote tempel op het Capitalium in Rome. Romeinen bouwden tempels voor alle goden en geloofden dat de goden daar echt in leefden. Ze mochten vaak zelf niet in de tempel. Jupiter was de god van de donder, de bliksem en de Romeinse staat en van alle mensen. Bij belangrijke (politieke) beslissingen ging men eerst naar de tempel van Jupiter om raad te vragen.

Links: Jupiter, beeld van de Zuid-Nederlandse beeldhouwer Artus Quellinus de Oude (1609 - 1668) in het Koninkrlijk Paleis op de Dam.

Foto: Amsterdam Monumenten - Paleis op de Dam

Onder Tarquinius Priscus (616-579), de eerste Etruskische koning van Rome, werd begonnen aan de bouw van de grote tempel op de heuvel Capitolium, gewijd aan Jupiter (Jupiter Capitolinus). de tempel werd "opgericht op de plaats, waar vele altaren van de goden en mindere godheden hadden gestaan, die voor de nieuwe tempel het veld hadden moeten ruimen."

In deze tempel konden allen die aan Rome waren onderworpen offers brengen tijdens het Septimontiumfeest. Het grondplan van deze tempel wijst op een groot, in drie ruimten verdeeld bouwwerk, op Etruskische wijze geplaatst op een hoog podium.  Tarquinius Superbus, de zoon van Tarquinius Priscus) (534-509), liet de tempel voltooien.

Rechts: de tempel van Jupiter op de Capitolijnse heuvel in Rome.

colofon