3104 Vesta - Tempel van Vesta in Rome

De Godin Vesta wordt universeel geëerd en gezien als de meest eerlijke, stabiele en serene Godin. Als Godin van het haardvuur werd zij bij aanvang van haar cultus door vele Romeinen aanbeden als bestuurder van familie en huishouden. Voor de Grieken vertegenwoordigt zij persoonlijke veiligheid, familievrede, geluk en gastvrijheid. Vesta nam ondanks de stormige geschiedenis van de Goden nooit deel aan oorlogen of disputen. Zij was het centrale punt, de ontmoetingsplek. Zij ontving het eerste deel van ieder offer. Vesta was weldadig voor hen die naar haar vluchten voor bescherming.

Vesta wordt afgeschilderd als een stevige vrouw met bedekt hoofd. Haar rechterhand rust tegen haar zijde en in haar linkerhand draagt zij een scepte.

Vesta ontplooide zich tot een geliefd adviseur en beschermer van huishouden, stad en staat. Ontwikkelde de kunst van het woningen bouwen en vertegenwoordigt de alliantie tussen de metropool (de moederstad) en de kleinere nederzettingen (dorpen). Als vertegenwoordiger hiervan had elke stad om Vesta te eren een publieke heilige haard met een vuur dat nooit mocht doven. 

Het haardvuur had als centrum van het Griekse leven een speciale betekenis. Naast de betekenis als offeraltaar draagt men een net geboren baby eerst rond het haardvuur voordat het in de familie kan worden ontvangen. De Grieken namen als zij nieuwe koloniën oprichten vuur mee uit het hart van de tempel het Prytaneion. Dit vuur hielden zij in de nieuwe nederzettingen brandend en symboliseerde de band met het moederland.

Toen haar vader van zijn troon was gestoten zwoor Vesta op het hoofd van haar broer Zeus dat ze maagd zou blijven. Door deze keuze was ze geen rivaal meer voor de opvolging. Zeus beloonde haar inzet voor de vrede met het privilege dat zij als eerste bij elk publiekelijk offer geëerd diende te worden. Ook Poseidon en Apollo beloonden haar.

Vestaalse maagden
Het heilige vuur in de tempel werd tot 381 n. Chr. door de vier later zes 'es Vestales’ de Vestaalse maagden of Vestaalse priesteressen onderhouden en bewaakt. Gekozen op een leeftijd tussen zes en tien jaar, meestal zeven jaar oud. De kandidaten moesten perfect van geest, lijf en leden zijn en Italiaans bij geboorte. Na de verkiezing kreeg ze een tienjarige opleiding, waarna de belofte van kuisheid werd afgenomen. In de daarop volgende tien jaar voerden zij heilige taken uit. De besten werden verkozen om de novices te trainen. Bij de Grieken beloofden de priesteressen oorspronkelijk bij de inauguratie om hun taken vijf jaar uit te voeren later werd dit 50 jaar, hun leven. Bij de Romeinen waren de Vestals na hun 40ste levensjaar vrij van taken en mochten zij ook trouwen. Naast het brandend houden van het heilige vuur verzorgde de Vestals de aanwezigheid van dagelijks vers water. Hun positie was invloedrijk. In politieke kwesties werd hun advies zeer vaak gevraagd. Het was een exclusieve taak die de familie veel aanzien en macht gaf met een status gelijk die van de keizerin. De rol van de Vestaalse maagden betekent ook emancipatie, een manier van buitengewoon mogen te zijn. Het was in die tijd de enige manier voor vrouwen om aanzien boven andere vrouwen te hebben. Ook na het beëindigen van de dienst werd de Vestal gerespecteerd.

1 maart, aan het begin van het nieuwe Romeinse jaar wordt het heilige vuur in de tempel van Vesta vernieuwd. Het vuur werd dan met uitzondering van een paar vonken gedoofd. Dan vond de lente schoonmaak plaats, waarna het vuur weer met de vonken werd aangestoken ¡ van 7 tot en met 15 juni vond het Griekse Vestalia festival plaats. 

Op de eerste dag wordt het gedurende het gehele jaar afgesloten 'penus Vestae', het binnen heiligdom (sanctium) van de tempel van Vesta geopend voor vrouwen die blootsvoets offers brengen. Op de laatste dag wordt de gehele tempel ritueel schoon gemaakt.¡ geen troon ¡ geen standbeeld ¡ elke openhaard is haar altaar ¡ tempel ter ere van Vesta op het Forum Romanum. ¡ heilige vuur van de Romeinse staat brandend houden voor voorspoed

Vlakbij de Regia ligt de ronde tempel van Vesta. Deze is meerdere keren gerestaureerd tengevolge van branden ontstaan door het vuur dat daar bewaard werd. De zichtbare resten nu behoren bij een restauratie in gang gezet door Iulia Domna, de vrouw van Septimius Severus, door een brand in 191 nC. Het heeft de vorm behouden van de vorige restauratie, die volgde op de brand in 64 nC. (de beroemde brand van Rome, waar Nero van beschuldigd werd), waarbij ook de richting van het Huis der Vestaalse Maagden veranderd werd naar langs de lengteas van het forum.

Links: de tempel van Vesta op het Forum Romanum in Rome

Dankzij talloze herbouw in travertijn in de moderne tijd, is de kant gericht naar het forum gerestaureerd. Dit travertijn bedekt een ronde kern, gebouwd in metselwerk met bakstenen. Binnen stond een haard waar het eeuwig brandende vuur werd aangehouden om de godin te symboliseren. 
Men veronderstelt dat hier ook de penus Vestae (schatkamer), verborgen in het binnenste van de tempel, geweest is; tot dit hadden alleen de Vestalinnen toegang; hier werden zeer oude voorwerpen en van aanzienlijk belang bewaard, waaronder het Palladium (het kleine beeldje van Minerva, dat volgens de overlevering door Aeneas van Troje meegebracht was).

colofon

Laatst gewijzigd: 03-05-07