3211

Gallische oorlogen (59 - 51 v. Chr.)

Republiek Rome (509 - 43 Chr.); Gallië; Lage landen in de 1e eeuw v. Chr.

In het jaar 59 v.Chr., wilde Rome de noordgrenzen veilig stellen en stuurde een jonge consul, ons beter bekent als Julius Caesar naar Gallie om de Gallische en  Germaanse stammen te onderwerpen en vooral om de Rijngrens te versterken tegen de opdringende Germanen die de stroom willen oversteken om zich hier te vestigen. Tussen Noordzee, Seine, Marne en Rijn woonden verschillende Gallische en Germaanse stammen (tezamen aangeduid met Belgae). Deze dappere stammen bieden heftig weerstand aan de Romeinse overheersers.

In 58 v. Chr. versloeg Julius Caesar Ariovistus, de aanvoerder van de Suebi in de buurt van de huidige stad Mulhouse, waarmee de Germaanse machtsconcentratie op de linker Rijnoever voor eeuwen was verijdeld.

In 57 v.Chr. versloeg Caesar de Nerviërs die rond Doornik woonden. Zo verging het ook de van oorsprong Germaanse Atuatuken (Atuatuci, Aduatieken) in de streek van Namen. 

De eerste Gallische aristocraat die zich tegen Caesar durfde te keren was Dumnorix, die later een waardige opvolger zou krijgen in Ambiorix, de stamleider van de Eburonen, die Caesar zag als z'n gevaarlijkste en meest gevreesde tegenstander. 

Stervende Galliër

Na zijn succesvolle overwinningen op de Romeinen (zie: Eburonen) besloten de Gallische stammen in heel Gallië hun oude rivaliteit opzij te zetten en samen te werken om zich van de Romeinse overheersers te bevrijden. Caesar's troepen trokken echter onverbiddelijk voort, alles afslachtend wat in hun weg kwam. Het hele land der Eburonen werd in zeven dagen compleet verwoest. Ambiorix kon als een van de weinigen ontsnappen en vond veiligheid bij Germanen ten oosten van de Rijn. Zijn medekoning Catavoculus pleegde - en velen met hem -  zelfmoord uit angst om te ontkomen aan de wurgingsdood. Ambiorix kreeg een waardige opvolger in Vercingetorix, de stamleider van de Averni, die de strijd tegen de Romeinen succesvol voortzette.
Na acht jaren strijd kwam het in 51 v. Chr. tot een beslissende veldslag rond het laatste Gallische bolwerk Avaricum (bij Bourges). Vijf dagen later slaagden de Romeinen erin de Galliërs uiteindelijk te verslaan en moest Vercingetorix zich overgeven. In Rome werd hij na vijf jaar gevangenschap onthoofd. 

Na deze overwinning werden alle Keltische stammen in Gallië door de Romeinen onderworpen en had Julius Caesar heel Gallië tot aan de Rijn onder zijn controle. Daarmee was er een eind gekomen aan de macht van de Keltische staten in Gallië. Ook de Germaanse stammen die zich in Gallië gevestigd hadden, werden door Julius Caesar verslagen.  Zij mochten er echter blijven wonen als zij hun land maar zouden verdedigen tegen hun Germaanse stamgenoten. De rivier de Rijn werd aangewezen als grens. Gallië werd een Romeinse provincie en de Rijn werd tot grens gemaakt.

laatst bijgewerkt: 13-02-08

colofon