1971 Belize
Belize (het voormalige Brits-Honduras) is een Midden-Amerikaans land, gelegen op het schiereiland Yucatán aan de oostkust van Midden-Amerika, en grenst in het noorden aan Mexico (250 km), in het westen en zuiden aan Guatemala (266 km) en in het oosten aan de Caribische Zee en heeft daar een aantal eilanden, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe Eilanden. De meeste eilanden (doch niet het grootste eiland Ambergris Caye) zijn koraaleilanden. De totale oppervlakte van Belize bedraagt 22.965 km2. Het vasteland van Belize is 288 kilometer lang en maximaal 109 kilometer breed. Na El Salvador is Belize het kleinste land van Midden-Amerika.
Het grote Mayarijk strekte zich uit over het gebied waar nu de landen Belize, Guatemala en delen van Mexico, Honduras en El Salvador liggen. 

Toen de Spanjaarden het Zuid-Amerikaanse continent introkken, werd Belize als niet interessant genoeg beschouwd daar het geen rijkdom kende en er te weinig mensen woonden. Het gebied was hoogstens waardevol om er hout te halen dat voor een bepaalde kleurstof werd gebruikt. Zo kregen piraten uit Engeland en Schotland de vrije hand om in de 17e eeuw de Spaanse vloten in te nemen. Toen de piraterij niet meer lucratief was, gingen veel piraten werken in de houtindustrie aan de kust. Deze houthakkers noemden zichzelf Baymen . Zodoende had Belize dus al sterk Britse sympathieën. 

Links: ruïnes van Mayatempels in Belize.

Toen een Brits leger in 1798 de Spaanse Armada van Saint George's Caye verjaagde, was Belize bevrijd van de Spanjaarden. In het jaar dat de Verenigde Staten verwikkeld waren in de Burgeroorlog (1862), verklaarde Groot-Brittannië het land tot kroonkolonie: British Honduras werd de naam.

De Britten echter kregen steeds meer belangstelling voor het Caribische gebied, dus ook in Belize. Voorheen waren ze uitsluitend bezig geweest met boskap, maar toen deze definitief stopte om de macht van de Spanjaarden over te nemen stortte ook meteen de economie in. Pas halverwege de 19e eeuw begon de economie weer te groeien door verkoop van wapens aan rebellen in Yucatán. Dit bracht een stroom van vluchtelingen naar Belize: eerst blanke soldaten, daarna ook Maya's. De Maya's echter brachten veel handige landbouwtechnieken mee. Ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog verklaarde Groot-Brittannië Belize als hun kolonie. Het land werd Brits Honduras genoemd. Dit had tot gevolg dat mensen uit de Britse rijken naar Belize trokken.

Gemaakt: 22-12-05

colofon