8902

Nouvelle France (1700 - 1800)

Nouvelle France (1604 - 1700)
De Britten veroverden Acadie opnieuw gedurende Queen Anne's War en het werd definitief Brits bij de Vrede van Utrecht in 1713. Op 23 juni van dat jaar, gaven de Britten de Franse bewoners van Acadie het ultimatum om binnen een jaar hun trouw aan de Britse koning te zweren, of het gebied te verlaten. In ongeveer dezelfde tijd begonnen de Fransen de vesting Louisbourg te bouwen op Cape Bretoneiland, een eiland in Nova Scotia dat ze bij de Vrede van Utrecht behouden hadden. Daarmee gave ze aan dat ze voorbereid waren op toekomstige vijandelijkheden. Als gevolg daarvan werden de Britten ernstig bezorgd over de loyaliteit van de Franse bewoners onder hun bestuur. Toen in 1755 de Franse en Indiaanse oorlog uitbrak, brandden de Britten de huizen af van Acadiërs die nog niet trouw hadden gezworen aan de Britse koning. Diegenen die daarna nog weigerden werden uit Nova Scotia verbannen. Ongeveer zes tot zeven duizend Acadiërs vertrokken naar Frankrijk of naar de dertien Amerikaanse koloniën. 

Nouvelle France in 1745

Anderen vluchtten naar de binnenlanden van Nova Scotia of naar andere delen van Canada. Veel verbannen Acadiërs kwamen uiteindelijk terecht in Louisiana, dat toen nog onder Frans bestuur stond. Ze vormden de kern van de Franstalige bewoners van Louisiana, die later Cajuns worden genoemd. De naam "Cajun" is een verbastering van het het Engelse woord voor Acadiër, "Acadian", en wordt zowel door Engels- als Franstaligen gebruikt. Na het eind van de Franse en Indiaanse oorlog lieten de Britten sommige Acadiërs terugkeren naar Nova Scotia, maar dit was een kleine minderheid.

Het gebied van La Nouvelle-France (Nieuw Frankrijk), dat de gebieden in Noord-Amerika bevatte, die door Frankrijk gekoloniseerd werden gedurende de periode van 1524 tot 1763 strekte zich op het hoogtepunt in 1712 uit van Newfoundland tot aan het Bovenmeer, en van de Hudsonbaai tot aan de Golf van Mexico. In die tijd bestond het gebied uit 5 koloniën, ieder met een eigen bestuur:

  • Canada, grotendeels overeenkomend met de huidige provincie Québec
  • Acadie, aanvankelijk bestaand uit het huidige Nova Scotia, New Brunswick, het oosten van Québec, en het grootste deel van New England en verder naar het zuiden tot de tegenwoordige stad Philadelphia. De Franse regering definieerde het gebied als het land langs de Atlantische kust tussen de 40e en 46e breedtegraad. Het gebied werd later opgesplitst in de dertien Britse koloniën, die later staten van de Verenigde Staten zouden worden, en de provincies die een deel van Canada zouden worden.
  • Newfoundland, door de Fransen Terre Neuve genoemd
  • Hudsonbaai, baai in het verre noorden van het tegenwoordige Canada. De Hudsonbaai werd ontdekt door Henry Hudson in 1610, en in de volgende jaren verkend door andere ontdekkingsreizigers op zoek naar de Noordwestelijke Doorvaart.
  • Louisiana, het gehele stroomgebied van de Mississippi (veel groter dan de tegenwoordige Amerikaanse staat Louisiana)

De Britten ondernamen verscheidene pogingen om hun Noord-Amerikaanse koloniën uit te breiden ten koste van Nieuw-Frankrijk.

In 1744 brak de Oorlog van koning George uit. Dit was de derde Franse en Indiaanse oorlog.

Tijdens dit conflict bezetten Britse troepen het Franse fort Louisbourg in het huidige Nova Scotia, maar onder de voorwaarden van het verdrag dat in 1748 de oorlog beëindigde - de Vrede van Aken - werd het fort teruggegeven aan Frankrijk. 

Na de oorlog werd de Grote Alliantie gesplitst toen de Engelsen hun steun betuigden aan Pruisen, waarop Oostenrijk Frankrijk als nieuwe bondgenoot koos. Deze spanningen leidden tot de Zevenjarige Oorlog (1756 - 1763) en in Noord-Amerika tot de vierde Franse en Indiaanse oorlog. Uiteindelijk versloegen de Engelsen in 1759 het Franse garnizoen onder generaal Louis-Joseph de Montcalm bij de Québec. Dit leidde tot het einde van de kolonie Nieuw Frankrijk: met het Verdrag van Parijs in 1763 stond Frankrijk zijn koloniën in Canada af aan Groot-Brittannië, met uitzondering van Saint-Pierre en Miquelon, een groep eilandjes bij Newfoundland, die tegenwoordig nog steeds Frans is. Het is het enige overblijfsel van wat eens Nieuw Frankrijk was. 

Voor de Franse bevolking van de koloniën betekende dit dat zij nu onder Brits bestuur vielen. De Britse politiek van assimilatie mislukte echter, en in 1774, uit angst dat de Franstalige bevolking van Québec (zoals de kolonie nu heette) zich zou aansluiten bij de rebelse dertien kolonies in het zuiden (de latere Verenigde Staten), nam het Britse parlement de Quebec Act aan, die de Franse wet, de Rooms-Katholieke godsdienst en de Franse taal in de kolonie erkende. De maatregel kon niet verhinderen dat Amerikaanse revolutionairen in 1775 Québec binnenvielen. Zij werden echter op 24 september 1775 buiten de muren van Montréal door de Engelsen verslagen.  

Een deel van de oude koloniën werd in 1800 door Spanje teruggeven aan de Fransen door middel van het Verdrag van San Ildefonso, maar Napoleon werd door de Britse marine gedwarsboomd toen hij probeerde voorraden naar het gebied te sturen. Daarom werd de kolonie in 1803 onder de bepalingen van de Louisiana Purchase verkocht aan de Verenigde Staten van Amerika voor vijftien miljoen dollar.

Noord-Amerika (1700-1800)

laatst bijgewerkt: 16-10-09

colofon