3842

Latere Liang - dynastie (907 - 923)

Tang-dynastie (859 - 907)
Boven: beschilder marmeren reliëf van muzikanten uit de Latere Liang-dynastie.

In 907 had  Zhu Quan-zhong de laatste Tang-keizer Aidi ( 904 - 907) - hij was nog maar een kind - gedwongen afstand te doen van de troon en zichzelf uitgeroepen tot keizer van de  Latere Liang (Hou-liang)-dynastie. Dit lokte een ware kettingreactie uit. Zolang de Tang-keizer nog op de troon zat, had het prestige van het eeuwenoude imperium alleen al, ook al was het dan niet geschraagd door reële macht, toch nog enigszins het deksel op de pot kunnen houden, en waren de oorlogsheren er toch nog voor teruggedeinsd om tot het uiterste te gaan. Nu echter was dat laatste obstakel ook uit de weg geruimd. 

De Latere Liang omvatte het kernland, met de oude hoofdsteden Chang-an en Luoyang binnen zijn grenzen en als nieuwe hoofdstad de stad Bianliang, die werd omgedoopt tot Kaifeng. Dit was het meest welvarende, het meest volkrijke en meest ontwikkelde gebied.

Opnieuw ontstond een situatie waarin het Chinese grondgebied opgedeeld is in een aantal onafhankelijke en elkaar bestrijdende staten. Voor de economische ontwikkeling van enige tot nu toe randgebieden had dit belangrijke positieve gevolgen. 

In politiek opzicht was het een periode van zwakte, die onder meer ruimte bood aan onafhankelijke niet-Chinese staatsvorming in de grensgebieden. In het zuidwesten (in de huidige Chinese provincie Yunnan) was het rijk Nanzhao ontstaan, in het noorden het rijk Khitan (916), dat de geschiedenis is ingegaan als de Liao-dynastie (916-1125). In het zuiden maakte Vietnam (Annam) dat sinds eeuwen min of meer tot het Chinese rijk had behoord, zich onafhankelijk. Het zou dat (met twee korte onderbrekingen) blijven tot de vestiging van het Franse koloniale bewind in de 19e eeuw. Deze onafhankelijkheid maakte overigens geen einde aan de culturele en religieuze invloed van China op Vietnam. Het Vietnamees is evenals het Japans vol met Chinese leenwoorden (inclusief een aan het gesproken Chinees van die tijd ontleende uitspraak), het inmiddels alleen nog als dode taal over gebleven klassiek Vietnamees heeft een op de Chinese karakters gebaseerd schrift. In latere tijden migreren talloze Chinezen uit het Cantonees sprekende deel naar Vietnam. Een deel van hen is vervolgens na de afloop van de Vietnamese oorlog weer in Nederland beland. 

 Latere Tang-dynastie (923 - 934)

Laatst bijgewerkt: 17-03-06

colofon