2784

Denemarken (900 - 1000)

Denemarken (850 - 900)

In 901 werd Dublin heroverd door de Ieren.

Rond het jaar 900 stichtte de Zweedse Vikingkoning Olof een Zweeds rijk op het Deense Jutland. Olof werd in 909 opgevolgd door zijn zoon Gnupa. Het werd korte tijd later alweer veroverd door de Deense koning Gorm en zijn opvolgers. 

Rond 910  hadden de Vikingen een gebied veroverd in het westen van Frankrijk rond de monding van de Seine. Hun aanvoerder was Rollo. In 911 verkreeg hij bij het Verdrag van Saint-Clair-sur-Epte het gebied in leen van de Franse koning Karel lll de Eenvoudige (893-923 en de titel van graaf van Rouen in ruil voor erkenning van de Franse koning als zijn leenheer, een collectieve doop en de verdediging van het land tegen verdere invallen. Het land tussen Eure en Epte, het latere hertogdom Normandië, was vanaf dat jaar van de Noormannen. Dat betekende voorlopig het einde van de raids op het West-Frankische gebied. De Normandiërs aanvaardden een soort vereenvoudigde doop, het z.g. prima signatio. Voor de rest bleef alles bij het oude. De overgang naar het christendom, zo blijkt uit die vereenvoudigde doop, was enkel ingesteld met een politiek doel.

Met Rollo vestigden zich vele Noordse krijgers in het gebied dat sindsdien naar hen "Normandië" werd genoemd. Van daaruit ondernamen de Normandiërs verdere tochten om dezelfde redenen als waarom zij eerder uit Scandinavië wegtrokken: de bevolkingsgroei, gecombineerd met een erfrecht dat het volledige bezit aan de oudste zoon toekende en de gewoonte van hun hardhandige vorsten om opstandige vazallen zonder pardon te verbannen.. Door heel Europa zwierven zodoende Normandische ridders rond, die zich met hun legertjes in dienst stelden van de meestbiedende.

De Vikingen streden te voet, maar al gauw namen ze het paard van de Frankische strijders over. Zo leerden ze de kunst van een soldaat te paard over. Ze ontwikkelden zich tot geduchte ruiters. 

In 919 werd Rollo gedood in de strijd tegen koning Hardeknud, wat tevens het einde betekende van het koninkrijk Haihabu. 

Hednrik van Saksen (De Vogelaar), keizer van Duitsland (919-936) bracht de opvolger van Hardeknud, Gorm den Gamle een verpletterende nederlaag toe en hem de eed van trouw te zweren.

± 934 veroverde Hendrik l van Saksen (919-936) Haithabu.

± 935 bracht Gorm den Gamle echter Haithabu  weer onder Deens gezag.

± 936 Einde van het Zweedse bewind over Haithabu

Na de dood van Gorm den Gamle in 940 werd hij opgevolgd door Harold Gormson (bijgenaamd Harald l Blåtand (Blauwtand) (940-986). 

± 941 Byzantium sloeg een Russische vlootaanval af (Waraegische vloot)

± 941 Santiago de Compostella. slag bij Frosnellos

± 948 werden er bisschoppen ingewijd in de nieuwe bisdommen Schlesvig, Ribe en Århus. 

± 950 poogde Hakon de Goede, koning van Noorwegen, het Christendom in te voeren.

± 960 verenigde Harald l Blåtand Denemarken en Noorwegen weer tot één koninkrijk. 

± 965 liet Harald Blåtand zich dopen tot Christen. 

In de runensteen in voor het kerkje in Jelling staat geschreven dat hij "heel Denemarken had overwonnen", maar wat daarmee precies werd bedoeld is onduidelijk. Er zijn zekere aanwijzingen dat Scania en Noorwegen voor Denemarken verloren waren gegaan en dat Gorm den Gamle in deze strijd was gesneuveld. De tekst zou er er daarom op kunnen wijzen dat Harald deze gebieden weer had heroverd. Maar de gebruikelijke verklaring is dat de tekst duidde op de herovering van de handelsstad Haithabu door Harold op de Duitse keizer Otto ll in het jaar 983. Vanaf dan tot 1253 maakt ook Zuid-Jutland deel uit van het Deense rijk.

± 966 voeren Vikingschepen de Guadalquivir op tot aan Cordoba in Andalusië.

Na de dood van Harald Blåtand in 986 werd hij opgevolgd door Svend l Tveskæg (986-1014).

In 985 stichtte Erik de Rode in Zuid-Groenland de kolonie Brattahlid.

Denemarken (1000 - 1500)

laatst bijgewerkt: 20-04-05