737

Sivapithicinae (Ramapithecinen)

Primaten Halfapen Apen (Anthropoidea) Apen van de Oude Wereld (Smalneusapen) Hominoidae (Mensachtigen) Hominidae Ponginae Sivapithecinae (Ramapithecinen) Sivapithecus

In Noord-India werd in 1931 in 14-10 miljoen jaar oude lagen van de Siwalik heuvels naast fossielen van mensapen een kaak gevonden (z. afb. links) die volgens de opgravers duidelijk niet moet hebben toebehoord aan een mensaap. De kaak had namelijk kleine hoek- en snijtanden, terwijl deze bij de moderne mensapen juist heel groot zijn. De vondst werd Sivapithecus (Pilgrim 1910) genoemd.

In het gebied van Siwalik zijn eerdere vondsten die werden toegeschreven aan Ramapithecus later geclassificeerd als Sivapithecus. Aanvankelijk werd Ramapithecus beschouwd als een voorouder van de moderne mens, echter hier is men later op terug gekomen. De meeste paleoantropologen beschouwen de naam Ramapithecus thans als een synoniem van Sivapithecus.

In 1944 werd in een grindkuil bij Athene een 8 - 10 miljoen jaar oude kaak gevonden, die ook moet hebben toebehoord aan een Ramapithecus. De boeiendste vondsten komen uit Rudabanya (Hongarije). Daar werden onder- en bovenkaken gevonden en ook botten van ledematen. Andere fossielen van primaten die gerekend worden tot de Ramapithecinen werden gevonden in Namibië, Zuid-Oost Europa, Turkije en Pakistan. 

Links: schedel van de Sivapithecus.

De Sivapithecus (stam Civapithecinae van de Onderfamilie Ponginae) wordt beschouwd als een voorouder van de Orang oetan
De eerste resten werden in 1931 gevonden in Noord-India in 14-10 miljoen jaar oude lagen van de Siwalik heuvels een kaak gevonden die volgens de opgravers niet moet hebben toebehoord aan een mensaap. De kaak had namelijk kleine hoek- en snijtanden, terwijl deze bij de moderne mensapen juist heel groot zijn. De vondst werd Sivapithecus genoemd.Rond 1980 werden bij Shihuiba in het Lufeng district van Yunnan een schedel en een onderkaakbeen gevonden. De schedel werd toegeschreven aan de Sivapithecus yunnanensis, het onderkaakbeen aan de Ramapithecus lufengensis. De Ramapithecus werd op dat moment gezien als een gemeenschappelijke voorouder van Mensachtigen en mensen. Die visie werd later herzien, nu wordt de Ramapithecus beschouwd als de vrouwelijke vorm van Sivapithecus. Omdat de in Shihuiba gevonden fossielen afweken van in Pakistan gevonden Sivapithecus-restanten, kreeg de Chinese variant in 1987 een eigen naam, de Lufengpithecus lufengensis. Sinds de naamswijziging is een discussie ontbrand over de phylogenetische positie van de Lufengpithecus. Hij zou een voorouder kunnen zijn geweest van de Orang oetan, maar ook, zoals een aantal Chinese wetenschappers beweert, een gemeenschappelijke voorouder van apen en mensen. Bron: Prehistorie in China - Wikipedia

Familie Hominidae (grote Mensapen en Mensachtigen)
  • Onderfamilie Ponginae
    • TribusSivapithecini (Ramapithecinen)
      • † Gigantopithecus
      • † Sivapithecus (Ramapithecus)
        • Species †Sivapithecus indicus
        • Species †Sivapithecus sivalensis
        • Species †Sivapithecus parvada

 

De Gigantopithecus was de grootste primaat die ooit heeft geleefd. Hij was 3 meter hoog bij de schouder en woog 600 kg. Deze primaat leefde van het Laat-Mioceen tot het Midden-Pleistoceen. Het dier leefde in de bamboebossen van India en China, waar het zich voedde met wortels en fruit. Door zijn grootte was Gigantopithecus niet in staat om in bomen te klimmen, maar hij had als voordeel dat geen enkel roofdier groot genoeg was om hem te kunnen doden. In zijn aan de bodem gebonden levensstijl geleek Gigantopithecus veel op de gorilla, maar in feite was hij nauwer verwant met de orang oetan. Gigantopithecus werd voor het eerst beschreven door prof. Ralph von Koenigswald. Toen Von Koenigswald een paar tanden in een Chinese winkel kocht, werd hem verteld dat het drakentanden waren. Tegelijkertijd met Gigantopithecus leefde in de Aziatische bamboebossen nog een andere grote primaat, Homo erectus. Wellicht dat Homo erectus soms op jonge en gewonde exemplaren van Gigantopithecus heeft gejaagd.

Gigantopithecus - Wikipedia

Ramapithecus leek een schakel tussen Mensapen en Mensen (Hominidae) te zijn. Het geslacht heeft veel kenmerken met zowel de mensapen als met de mensen gemeen. In 1979 evenwel werd op het potwarplateau in de Pakistaanse siwalikafzettingen een tamelijk complete schedel van Ramapithecus gevonden die zo'n grote overeenkomst met de orang-oetan vertoont, dat Ramapithecus verwijderd is uit de lijn naar de mensen en gerekend wordt tot de Mensapen.

Wat grootte betreft was de Ramapithecus nog mensaapachtig, maar het gezicht begon kenmerken te vertonen die op verwantschap met de mens duiden. Deze eerste mensachtigen woonden veelal in de directe nabijheid van bossen, maar zochten soms ook open terrein op. De Ramapithecus had een kort gezicht en was niet groter was dan een Gibbon van tegenwoordig. 

Op grond hiervan werd dit fossiel ingedeeld bij de Mensachtigen (Hominidae) en Ramapithecus brevirostris genoemd: de aapmens met het korte gezicht van de god Rama. Jammer genoeg zijn er geen ledematen of schedelbeenderen gevonden. 

In 1961 werden in Afrika (Fort Ternan) een even oude bovenkaak en later ook een onderkaak gevonden van een mensachtige die eveneens tot de Ramapithecinen wordt gerekend. 

laatst bijgewerkt: 01-01-07

colofon