2343

Egypte (1963 -  1879 v. Chr.)
12e dynastie (Senusret l; Amemhemhet ll; Senusret ll)

Egypte (1983 - 1963) - Amenhemhet l
Amenhemhet l werd opgevolgd door zijn zoon 

Senusret (Senoeseret) (Grieks: Sesostris) l (Kheperkare) (1963-1916 v. Chr.), de tweede koning van de 12e dynastie. Zijn naam betekent: "Man van godin Oeseret". En zijn tweede naam betekent: "De ka van Re is in beweging gekomen". Hij was eerst tien jaar mederegent met zijn vader. Onder het bewind van Senoeseret bereikte het rijk een culturele bloei. Senoeseret bouwde een piramide bij de nieuwe hoofdstad El-Lisjt. Deze piramide was een kopie van de piramide van Pepi II. In de laatste drie jaar was zijn zoon co-regent.

Rechts: Sesostris l (Luxor Museum)

Militair probeerde hij zijn macht in het rijk te vestigen en daarbij moest hij de moordenaars van zijn vader bestrijden. De rijkste nomarchen heeft hij zeker niet aangekund en waarschijnlijk heeft hij ze toch wat autonomie moeten gunnen. Daarnaast heeft hij zijn rijk proberen uit te breiden naar het zuiden en daarbij Nubië onderworpen tot bij de 2e cataract. De stad Bouhen zou voor de verdere expedities een belangrijke rol spelen. In het noorden ondernam hij verschillende expedities naar de Sinaï en één expeditie naar Poent. (Poent lag ergens in Oost-Afrika. Soedan, dat grenst aan Egypte en de Rode Zee is een mogelijkheid, maar vermoedelijk moet gezocht worden in de Hoorn van Afrika (Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Somalië). Archeologische bewijzen zijn echter nog niet gevonden. 
Op meer dan 35 sites zijn sporen van zijn naam gevonden. Belangrijk voor de toekomst zou de eerste tempel in Karnak zijn. Deze tempel zou uitgroeien tot de belangrijkste tempel van Amon. Na 30 jaar van zijn regering, vierde hij het Sed-festival en richtte Senoeseret in Heliopolis twee obelisken op.
Amenhemhet (Amenemhat)  ll (Nubkaure) (1919-1885)

Zijn naam betekent: "Amon is de belangrijkste", zijn tweede naam betekent: "De Ka's van Ra zijn Goud". 

Amenemhat II was eerst drie jaar co-regent. Vermoedelijk was de koning al vrij oud was toen hij op de troon kwam.Er zijn vondsten gevonden uit de tijd van de koning waarin het land handel dreef met het Verre Oosten, Mesopotamië en Kreta. Verschillende artifacten (scarabeeën, beelden) zijn gevonden in verschillende plekken in het Midden Oosten. Bijzondere favoriet was Byblos waar veel voorwerpen werden verhandeld. De heersende elite maakte daar zelfs hiërogliefen over Egyptische goden. Er waren twee oorlogen tegen twee onbekende Aziatische steden. Er ondernam ook een militaire expeditie naar Nubië. In zijn 28e regeringsjaar zond de koning zijn officier Chentichetaioer naar Poent. Zijn piramide bij Dashur week af van die van zijn voorvaderen. Mogelijk wilde hij zich verwant maken met eerdere heersers. In de piramide zijn veel juwelen gevonden.

Senoesret (Senoeseret) (Sesostris) ll (Khakheperre) (1888 - 1878)

Zijn naam betekent: "Man van godin Oeseret", zijn tweede naam: "De omtrek van Ra is te voorschijn gekomen". 

Net als zijn vader was hij eerst 3 jaar co-regent. Er bestaat verschil van mening over zijn regeringsduur: volgens Manetho regeerde hij  48 jaar, maar dat  zou wel erg lang zijn. Zelfs de 19 jaar die de Turijnse koningslijst geeft is te lang. Waarschijnlijk regeerde hij ca. 7 jaar bewijzen daarvoor zijn er niet gevonden. Er wordt gesuggereerd dat hij de laatste jaren van zijn koningschap deelde met zijn zoon Senoeseret III.

Senoesret zette het buitenlandse beleid van zijn voorvaderen voort. De relatie met West-Azié was stabiel en vredig. Men vermoedt dat er onder zijn bewind of onder die van zijn vader een fort werd gebouwd in Nubië, wat erop zou kunnen duiden dat de relatie met dat land op zijn minst gespannen was. 

Senoeseret II gaf opdracht tot de aanleg van een dijk in de Fayoem en een aantal kanalen. Dit ter verbetering van de irrigatie. Vermoedelijk werd tijdens zijn bewind in de oostelijke Nijldelta, aan een zijarm van de Nijl en aan de handelsweg naar Palestina (Horusroute), de stad Avaris gebouwd, met een groot paleis. De bewoners die zich in deze stad vestigden waren vooral afkomstig uit Palestina en Syrië. Een deel van de Palestijnse bevolking moest als huurling in dienst geweest zijn van het Egyptische leger. Een ander deel heeft waarschijnlijk bestaan uit handelaren. Hoewel de niet-Egyptische inwoners in aantal in de meerderheid waren, bleef de stad die zich in korte tijd sterk uitbreiden, onder Egyptisch bestuur.

In de buurt van Avaris lag de stad Pri-Riamsese. Door de aanleg van een nieuw kanalensysteem en de bouw van sluizen, die Amenhemhet l  liet aanleggen, kon de Nijl beter in bedwang worden gehouden. Grote moerasgebieden werden herschapen in vruchtbare landbouwgebieden.

Senusret lll - Amenhemhet lll (1879 - 1793 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 07-08-08

colofon