1031

Hassuna-cultuur (ca. 5800 - ca. 5500 v. Chr.)

Noord-Mesopotamië (6000 - 5000 v. Chr.); Syrië (8000 - 2000 v. Chr.)
De Hassuna-cultuur die in het 6e mill. v. Chr. ontstond in het noorden van Irak dicht bij de Tigris, overlapte in zekere mate de Samarra- en de Halafcultuur, die ten dele uit dezelfde tijd stamden. 

De nederzetting Hassuna, zo'n 34 km. ten zuiden van Mosoel, was een typisch boerengemeenschap. De mensen woonden in grote, dicht op elkaar staande huizen van aangestampte leem, die bestonden uit verschillende kamers en binnenplaatsen met ovens en bepleisterde kuilen waarin graan werd bewaard. In een ander dorp uit diezelfde periode in dezelfde omgeving werd een reeks celvormige kamers gevonden, gerangschikt in rijen waar de bewoners op hun knieën door moesten kruipen.

Niet zeker is of deze kamers bewoond werden of dienden als voorraadkamers. Sommige van deze vertrekken waren alleen via het dak toegankelijk. Bewoners van sommige dorpen legden zich toe op de landbouw en veeteelt. Zij verbouwden emmer (een graangewas) en hielden schapen, varkens, geiten, runderen en honden. Bewoners van andere dorpen, veelal dicht gelegen bij de steppe, gingen zich meer bezighouden met de jacht, met name op gazellen en onagers (wilde ezels). Hiervan zijn wandschilderingen ontdekt. 

De opgravingen van Jarim Tepe 1 hebben een grote Hassuna-verzameling opgeleverd. In dit dorp groeiden in de loop der tijd de huizen waarin individuele gezinnen woonden aaneen en soms werden daarbij ook de stegen en straten bij de woningen getrokken. Hierin woonden meerdere gezinnen vele generaties lang bij elkaar. Verder werden in Jarim Tepe l ook zegelstempels gevonden, voor het merken van draagbare voorwerpen en als eigendomsmerk. Dit wijst op het bestaan van een hiërarchie in deze samenleving, zoals een persoon die door de bewoners als leider is aangewezen. In een bepaald deel van het dorp stonden koepelvormige aardewerkovens van twee etages, de oudste die tot nu toe zijn ontdekt. En ten slotte zijn er in Jarim Tepe l bewijzen gevonden van een zeer vroege metallurgie, het smelten van zowel koper als lood. Deze sporen dateren waarschijnlijk uit het eind van het 6e mill. v. Chr. 
laatst bijgewerkt: 15-02-03 

colofon