1091

Oorsprong van de Indo-europse volkeren

Over de oorsprong van het Indo-Europees en de Indo-Europese volkeren bestaan verschillende theorieën. Volgens Marija Gimbutas met haar "koerganhypothese" gaat het Indo-Europees terug op krijgshaftige ruiters en veeboeren die tussen 7000 en 4000 v. Chr. ten noorden van de Zwarte Zee leefden. 

In dit gebied tussen de bergketens van de Karpaten en de Oeral, met uitgebreide graslanden, konden herders rondzwerven. Langs de vele rivieren en beken zij zich als boeren vestigen. 

Mogelijk is er een verband met de Koergan-cultuur die zich vanaf de Wolga rond 4500 v. Chr. westwaarts verspreidde. Koergan is Russisch voor "grafheuvel", een kenmerkend artefact van deze cultuur, die ook opvalt door haar vertrouwdheid met het paard.

Ook is er een mogelijk verband met de Sredny Stog Cultuur, een prehistorische cultuur uit de Russische steppen, die van ongeveer 4500 - 3200 voor Chr. dateert. 

Links: kaartje van het oorspronggebied van de Indo-Europese volkeren.  Een tak (Anatolian branch) splitste zich af van de hoofdgroep en vestigde zich rond de benedenloop van de Donau.

Hun kleine, gespierde paarden waren hun grote trots. Mogelijk door hun handelscontacten met de Soemeriërs hadden zij het gebruik leren kennen om sleden en wagens voort te laten trekken door runderen. De veeboeren gingen dit nu ook uitproberen bij hun paarden. Dit lukte, zij het met veel geduld en inspanning. Bovendien moest ervoor worden gezorgd dat de wagens, waar de paarden voorgespannen werden, licht waren. Maar het resultaat was opzienbarend. Twee paarden, ingespannen voor een lichte wagen, kwamen sneller vooruit dan de snelste man ooit gelopen had. Paarden werden vanaf nu met veel liefde en eerbied verzorgd en behandeld en zelfs vereerd als dienaren van de goden. De Zonnegod, de god boven alle andere goden, die in één dag van horizon tot horizon door de hemel reed, móest wel beschikken over een wagen die door paarden werd voortgetrokken. 
Met de uitvinding van de strijdwagen, voortgetrokken door paarden, waren afstanden nu geen grote hindernis meer, nu de herders zich snel over de grote grasvlakten konden verplaatsen. Het resultaat was een explosie. Door de veeteelt was de bevolking de afgelopen jaren al enorm toegenomen en waren de weidegronden in hun woongebied langzaam maar zeker uitgeput. Daardoor gingen enkele stammen op zoek naar nieuwe weidegronden en gebieden waar zij zich als veeboeren konden vestigen.
Gemaakt: 23-07-08

Colofon